A A+ A++

Mamy nowy – zatwierdzony – Rekord Polski! Muzeum Lizaka w Jaśle każdego roku – 1 czerwca – zaprasza na bicie Rekordu Polski w tworzeniu lizaka-giganta. W tym roku, aby ustanowić rekord, słodki przysmak musiał ważyć przynajmniej 100 kg. Wierzyliśmy, że organizatorzy pokażą na co naprawdę ich stać i przygotują prawdziwego lizaka-olbrzyma. Tak się też stało – tegoroczny lizak ważył 101.6!

Katarzyna i Grzegorz Schabińscy są współwłaścicielami zakładu Gran-Pik Liwocz w Jaśle, który od 1955 r. (65 lat nieprzerwanie!) produkuje lizaki i cukierki. Pomysł stworzenia Muzeum Lizaka w Jaśle pojawił się kilka lat temu w głowie Katarzyny, pasjonatki cukiernictwa, z wykształcenia magistra technologii żywności. Pomysł, którego głównym celem była chęć zachowania dla przyszłych pokoleń historii produkcji lizaków.

Muzeum Lizaka dokładnie od trzech lat zaprasza na pokazy ręcznego wytwarzania lizaków i cukierków, podczas których można obejrzeć od początku do końca, jak one powstają. Oprócz tego można poszerzyć wiedzę na temat rodzajów cukrów, aromatów, barwników, opisu historycznego dostępności słodyczy.

Najważniejszym elementem obchodów tegorocznego Dnia Dziecka w Muzeum Lizaka było bicie Rekordu Polski w zrobieniu największego lizaka. Rekordowe wydarzenie trwało kilka godzin. W procesie tworzenia lizaka brało udział pięć osób pod komendą Katarzyny Schabińskiej. Cel został osiągnięty.

Materiał nadesłany

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułRosjanie chwalą się, że wymyślili skuteczny lek na koronawirusa
Następny artykułOd 1 czerwca autobusami może jeździć więcej pasażerów