Do zimnego parzenia polecamy czarną i zieloną herbatę. Dobrze wychodzi taka z dodatkiem cytryny, pomarańczy, przypraw (jak cynamon, goździki). Herbatka rooibos (czyli czerwony krzew afrykański), który nie zawiera kofeiny będzie super napojem dla dzieci, bo nie zawiera kofeiny i znakomicie nawadnia organizm.
Jak zrobić domową ice tea? Można przygotować ciepłą herbatę i ją schłodzić lub wykorzystać tzw. zimne parzenie. Pierwsza metoda pozornie wydaje się szybsza, bo do zaparzonej herbaty wrzucamy kostki lodu oraz dodatki wedle uznania (np. sok pomarańczowy, syrop trzcinowy, cytrynę) i gotowe.
Z drugiej strony, jeżeli upały dopisują, możemy o zdrowej mrożonej herbacie pomyśleć dzień wcześniej i zrobić ją metodą “cold brew”. Na każde 100 ml wody wrzucamy 2 g liści herbaty i całość wstawiamy (np. w butelce) do lodówki na całą noc. Rano wystarczy przecedzić herbatę przez sitko i gotowe. Możemy nawet przecedzić tylko tyle, ile w danym momencie potrzebujemy, a resztę uzupełnić zimną wodą.
Przygotowanie:
1. Gorącą wodą zaleć herbatę i zaparzaj przez 7 minut.
2. Dodaj cukier oraz sok z cytryny i dobrze wymieszaj.
3. Poczekaj aż przestygnie i podawaj z lodem.
Przygotowanie:
1. Herbatę zalej gorącą wodą i zaparzaj 5 minut.
2. W oddzielnym garnuszku zagotuj 250 ml wody, dodaj 3/4 szklanki cukru i dobrze wymieszaj.
3. Ściągnij z ognia, dodaj bazylię i zaparzaj pod przykryciem około 10 minut.
4. Następnie wyjmij bazylię i dodaj pokrojone truskawki.
5. Po wystygnięciu wymieszaj i podawaj z kostkami lodu.
Herbata z imbirem – właściwości
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS