Boeuf Strogonow, czyli gulasz wołowy z cebulą, pieczarkami, przecierem pomidorowym i kiszonymi ogórkami, to pyszne danie wywodzące się z kuchni rosyjskiej. Jak je przygotować?
3.5
(35 głosów)
Getty Images
Odwiedź WP Kuchnia na Insta
Boeuf strogonoff. Co to jest i jak go przygotować?
Składniki
- 50 dkg polędwicy wołowej,
- 15 dkg cebuli,
- 15 dkg pieczarek,
- 15 dkg ogórka konserwowego lub kiszonego,
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, bazyli, tymianku, estragonu,
- 1 łyżka mąki,
- 2 łyżki śmietany,
- sól, pieprz do smaku.
Przepis
1. W niewielkiej ilości oleju podsmażyć pokrojoną w księżyce cebulę oraz pokrojone w plastry pieczarki. Chwilę zasmażać.
następnie dodać pokrojonego w małe paseczki ogórka.
2. W trakcie smażenia rozprowadzić koncentrat i dodać przyprawy. Podlać lekko wodą.
3. Odfiletowaną i pokrojoną w wąskie paseczki polędwicę, oprószyć mąką i smażyć przez 30 min. w małej ilości oleju.
4. Usmażone mięso wymieszać z sosem i w miarę potrzeby dodać trochę wody. Pod koniec gotowania dodać śmietanę.
5. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można podawać z chlebem lub ryżem.
Przepis dodał użytkownik julia313
Boeuf strogonoff. Co to jest i jak go przygotować?
Podziel się opinią
Bądź z nami na bieżąco
na Instagramie
👍Lubię to!
na Facebooku
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.
-
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree
-
Ziemniaki po nelsońsku. Tani, prosty i pyszny obiad
-
Drobiowe kotleciki Szu Szu. Posmakują dzieciakom
-
Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa
-
Rolada z mięsa mielonego. Smacznie i szybko
-
Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką
-
Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny
-
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree
-
Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji
-
Pulpety w białym sosie. Tanie i smaczne
-
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
-
Karkówka z pończochy. Sprytny sposób na domową wędlinę
Zobacz więcej: Gulasz
-
Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny
-
Rozgrzewający gulasz z wołowiny i warzyw
-
Bogracz, czyli gulasz z kociołka. Węgierski klasyk
-
Kurczak z warzywami w sosie własnym
-
Potrawka z ciecierzycy z grzybami i papryką
-
Toskański gulasz z ziemniaków i jackfruita
-
Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny
-
Duszona pieczeń wołowa według przepisu z 1913 r.
-
Kurczak w sosie orzechowym. Błyskawiczny i pyszny obiad
-
Pulpety w sosie marchewkowo-koperkowym, ryż i czerwona kapusta
-
Maczanka krakowska. Robiła furorę wieki przed hamburgerami
-
Rozgrzewający gulasz z wołowiny i warzyw
Zobacz więcej: Cebula
-
Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej
-
Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak
-
Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę
-
Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna
-
Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i pełna smaku
-
Pulpety z czerstwego pieczywa
-
Duszona pieczeń wołowa według przepisu z 1913 r.
-
Pieczarki z kremowym farszem. Przekąska Damiana Kordasa
-
Wytrawne walentynkowe babeczki. Smakują bajecznie
-
Maczanka krakowska. Robiła furorę wieki przed hamburgerami
-
Propozycja na jesień. Serowe grzyby
-
Camembert z nadzieniem z pieczarek i szynki. Pyszna przekąska
-
Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa
-
Kiełbasa bałkańska
-
Gulasz austriacki według przedwojennej receptury. Jest pyszny!
-
Bulion po magnacku Ewy Wachowicz. Podaj zamiast rosołu
-
Pieczeń huzarska. Zapomniany specjał polskiej kuchni
-
Zupa pomidorowa z mieloną wołowiną i czerwoną fasolą. Przełam klasykę
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS