Czerwoną kapustę najbardziej cenią mieszkańcy Śląska oraz Wielkopolski, gdzie jest duszona z jabłkiem i cebulą, a następnie serwowana jako dodatek do rolady lub pieczonego drobiu. W innych regionach Polski kapusta czerwona, zwana też modrą, nie cieszy się zbyt wielką popularnością. Jednak ze względu na walory smakowe i odżywcze zasługuje, by częściej gościć w naszym jadłospisie.
Nie wiadomo, skąd pochodzi kapusta czerwona, ale jedno jest pewne – najwcześniej zaczęli ją doceniać mieszkańcy terenów położonych w basenie Morza Śródziemnego. Była powszechnie uprawiania już w starożytności, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również zdrowotne. Grecy zalecali ją na bezsenność, Rzymianie uważali, że zapewnia siłę i długowieczność.
W starożytności spożywano czerwoną kapustę na wiele sposobów, m.in. po wcześniejszym jej ukiszeniu, o czym już w I wieku pisał słynny rzymski historyk Pliniusz Starszy. Do Polski warzywo dotarło prawdopodobnie we wczesnym średniowieczu, choć upowszechniło się dopiero kilka wieków później i to przede wszystkim w Wielkopolsce oraz na Śląsku, gdzie do dziś jest chętnie jadana, zwłaszcza jako dodatek do obiadu.
Zobacz też: Czym się różni kapusta kiszona od kwaszonej?
W innych regionach naszego kraju czerwona kapusta nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Na pewno zasługuje na większe zainteresowanie, ponieważ charakteryzuje się nie tylko wyrazistym smakiem, ale również imponującymi właściwościami odżywczymi, którymi przebija nawet bardziej lubiane przez Polaków kuzynki – kapustę białą czy włoską.
Kapusta czerwona – właściwości odżywcze
Kapusta czerwona nieprzypadkowo już przed wiekami była chętnie stosowana w medycynie ludowej. Okłady z jej liści wykorzystywano do leczenia ran, oparzeń, odmrożeń, żylaków czy zmian reumatycznych. Wyciśnięty z nich sok pomagał w łagodzeniu kaszlu oraz problemach żołądkowych.
To warzywo jest skarbnicą antocyjanów – barwników roślinnych, które są jednocześnie silnymi przeciwutleniaczami stymulującymi system odpornościowy, działającymi przeciwzapalnie, a także wpływającymi ochronnie na układ krwionośny. Badania naukowe wykazały, że antocyjany przeciwdziałają rozwojowi nowotworów (m.in. płuc, jelita grubego, żołądka) oraz pomagają w ich leczeniu, chociażby łagodząc dolegliwości związane z chemioterapią. Zmniejszają też ryzyko schorzeń serca i poprawiają ostrość widzenia.
Odwiedź WP Kuchnia na Insta
Kapusta czerwona jest również bogata w inny silny antyoksydant – witaminę C. Dostarcza także solidnej dawki karotenoidów, m.in. luteiny i zeaksantyny, odgrywających istotną rolę w utrzymaniu sprawności procesów widzenia, chroniących przed kurzą ślepotą (zaburzeniami widzenia w ciemności), zaćmą, zwyrodnieniem plamki żółtej (powszechne schorzenie które, utrudnia wykonywanie codziennych czynności: czytania, pisania, rozpoznawania twarzy czy znaków drogowych) oraz filtrujących szkodliwe dla wzroku “światło niebieskie”.
Kapusta czerwona to także źródło potasu, manganu, selenu, magnezu czy żelaza – składników mineralnych niezbędnych dla prawidłowej pracy naszego organizmu.
Kapusta czerwona – jak ją przygotować?
Kupując czerwoną kapustę należy wybierać jędrne i zwarte główki sprawiające wrażenie ciężkich, unikajmy natomiast warzyw z przywiędłymi lub pożółkłymi liśćmi.
W kuchni można ją wykorzystać na wiele sposobów. Najczęściej służy jako dodatek do potraw mięsnych, zwłaszcza pieczonego drobiu (kaczki lub gęsi) oraz klasycznej śląskiej rolady, którą podaje się z modrą kapustą, wcześniej poszatkowaną i podduszoną ze słoniną albo boczkiem, cebulą, jabłkiem, cukrem oraz przyprawami (kminkiem, goździkami, zielem angielskim). W Wielkopolsce wzbogaca się ją także rodzynkami i octem.
Odwiedź WP Kuchnia na Insta
Jednak czerwona kapusta świetnie sprawdzi się również pod innymi postaciami. Choćby w gołąbkach – wystarczy owinąć jej liśćmi farsz z mięsa mielonego, kaszy lub ryżu, cebuli, przypraw i innych dodatków, np. suszonych grzybów, a następnie ugotować. Pamiętajmy jednak, by nie przyrządzać tej potrawy w naczyniach aluminiowych, ponieważ warzywo nabiera wówczas metalicznego posmaku i staje się bure.
Czerwona kapusta znakomicie nadaje się do kiszenia, możną ją też dodawać do różnych zup. Sprawdzi się również po zapieczeniu, choćby z serem pleśniowym. Surowa kapusta będzie pysznym składnikiem surówek, np. z jabłkiem, marchewką, cebulą i zieloną papryką.
W ciepłe dni orzeźwienie przyniesie sok z czerwonej kapusty, marchewki, jabłka i cytryny, który świetnie wpłynie również na nasze zdrowie. Do jego przygotowania będziemy potrzebować sokowirówki lub wolnoobrotowej wyciskarki.
Czerwona kapusta – jak pozbyć się goryczki?
Czerwona kapusta może mieć niekiedy lekko gorzki smak. Jak się go pozbyć? Gotując warzywo nie przykrywajmy początkowo naczynia, dzięki czemu pozwolimy uwolnić się olejkom eterycznym, które odpowiadają za goryczkę.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS