Dalgona coffee podbija internet. Najmodniejszy obecnie napój kawowy powstał w Korei, a jego nazwa wywodzi się od koreańskich słodyczy przypominających krówki. Kawa jest słodka jak deser i wygląda tak, jakby była przygotowana przez prawdziwego baristę. Na Instagramie pod hasztagiem #dalgonacoffee znajdziecie już ponad 100 tysięcy inspirujących zdjęć, a na Tik Toku jeszcze więcej bo ponad 3 mln. Na szczęście efektowny wygląd kawy nie oznacza konieczności posiadania zaawansowanych umiejętności, czy konieczności użycia skomplikowanej maszynerii. Wystarczy naczynie, kawa i spieniacz do mleka.
Jak zrobić Dalgona coffe?
Do zrobienia pysznej kawy będziesz potrzebować tylko trzech produktów: pół szklanki mleka, 2 łyżki cukru i 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (albo po 4, zależnie od upodobań, ważne żeby proporcje były równe), a także dwie łyżki gorącej wody. Oprócz tego przyda się również spieniacz do mleka. Jeśli go nie posiadasz, możesz użyć miksera.
Kawę z cukrem i wodą umieszczamy w naczyniu – i miksujemy na gęstą masę przez około 4 minuty. Następnie bierzemy szklankę, wlewamy do niej mleko (ciepłe lub zimne), dodajemy lód (jeśli chcemy), a następnie na wierzch kładziemy przygotowaną wcześniej gęstą kawową masę. I gotowe!
Dalgona coffe nazywana jest również “fluffy coffee”, “frothy coffee”, lub “whipped coffee”. Z uwagi na ilość cukru nie jest to napój, którym zadowolą się osoby na diecie. Pamiętaj jednak, że cukier możesz zastąpić zdrowszymi słodzikami: ksylitolem czy erytrolem, albo zwykłym brązowym cukrem. Jeśli postanowisz dodać cukier kokosowy, napój nabierze dodatkowo karmelowego smaku.
Treści redakcyjne są całkowicie niezależne. Rozwój serwisu zależy od naszych czytelników. Wspierasz nas, kupując produkty z linków lub boksów zamieszczonych w tekście.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS