12 umytych batatów włożyć w całości do piekarnika i piec w temperaturze 200°C, 40-50 min do czasu aż z łatwością będzie można nakłuć je widelcem.
Indie
Składniki (4 porcje):
- 80 g BIO Szpinaku młodego marki Eisberg
- puszka ciecierzycy
- ½ cebuli
- ząbek czosnku
- łyżka soku z limonki
- pół szklanki mleka kokosowego
- pół szklanki bulionu warzywnego
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka czerwonej papryki
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka curry
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek oraz odsączoną ciecierzycę. Całość zalać bulionem, dodać szpinak. Mieszać do momentu, aż liście zmniejszą swoją objętość. Następnie dodać mleko kokosowe oraz przyprawy i sok z limonki. Odparować nadmiar wody do uzyskania kremowej konsystencji. Farsz nakładać na połówki upieczonych batatów.
Meksyk
Składniki (4 porcje):
- 150 g mieszanki Finezja mix z roszponką marki Eisberg
- pół puszki czerwonej fasoli
- pół puszki kukurydzy
- dojrzały pomidor
- połowa czerwonej papryki
- mała cebula
- sok z połówki limonki
- łyżeczka płatków chilli
- 3 łyżki śmietany
- świeża kolendra
Przygotowanie
Pomidor, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, umieścić w dużej misce. Dodać Finezję miks, kukurydzę i odsączoną fasolę. Całość wymieszać z płatkami chilli i sokiem z limonki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Farsz nakładać na połówki upieczonych batatów. Serwować ze śmietaną i listkami kolendry.
Grecja
Składniki (4 porcje):
- 160 g BIO Szpinaku młodego marki Eisberg
- ser feta 80 g
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- pół szklanki szczypiorku
- łyżeczka startej skórki z cytryny
- ząbek czosnku
- mieszanki świeżych ziół do smaku (kolendra, oregano, mięta, kop … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS