Joanna Przetakiewicz udostępniła na swoim profilu na Instagramie nagranie, na którym widzimy jak jej partner Rinke Rooyens przygotowuje kolację. I nie są to kanapki, a szparagi z sosem holenderskim! “Przez żołądek do serca. Czy Twój mężczyzna też gotuje? My kobiety kochamy takich najbardziej! Sos holenderski zrobiony przez prawdziwego Holendra” – napisała.
Przepis na sos holenderski
Następnie w poście podała gramaturę i przepis.
Składniki:
- 4 żółtka (w temp. pokojowej)
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- zmielony biały pieprz
- 100 g masła
“Żółtka ubić na puszysto z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu (można ubijać na parze). Wciąż ubijając, stopniowo dodawać rozpuszczone i gorące masło. Sos powinien być gęsty i puszysty o konsystencji majonezu” – czytamy. Następnie sos polewa się na ugotowane szparagi i jajko sadzone.
Sos holenderski świetnie sprawdzi się również jako dodatek do jajek po benedyktyńsku, młodych warzyw i gotowanych ryb. Jego aksamitna konsystencja i delikatny smak podkreśli i wzbogaci każde danie. Zazwyczaj w skład sosu wchodzi również białe wino.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS