Na wirusy nie działają antybiotyki. Ale jest kilka roślin, które skutecznie sobie radzą w różnymi typami wirusów. Zacznijmy od czarnego bzu. Substancje, które zawierają kwiaty i jagody tej rośliny hamują wnikanie i rozwój wirusów grypy. To udowodnione naukowo. Badania przeprowadzone w Izraelu dowiodły, że u 90 procent pacjentów zakażonych wirusami grypy, po podaniu wyciągów z czarnego bzu poprawa następuje w ciągu tygodnia. Syrop z czarnego bzu obniża również gorączkę i pomaga w walce z bólami mięśni, często towarzyszącymi nam w przypadku grypy.
Stosowany w Polsce jako przyprawa liść laurowy, także ma silne właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Aby wydobyć wszystkie jego zalety, warto przygotować odwar z liści, zalewając je wrzątkiem i odstawiając na kilka godzin. Taki napój pijmy przed snem. Ma on także silne właściwości przeciwgorączkowe.
Zobacz też: Czosnek niedźwiedzi – bieszczadzki skarb
W liściach i kwiatach kolejnego popularnego zioła, oregano, znajduje się karwakrol, substancja, która bardzo aktywnie unieszkodliwia różnego typu wirusy, szczególnie te wywołujące problemy żołądkowe. Syrop z oregano jest w stanie zwalczyć różnego rodzaju szkodliwe drobnoustroje nawet w ciągu godziny od podania.
Jednym z najbardziej skutecznych w walce z bakteriami, grzybami, wirusami i wolnymi rodnikami produktów są goździki. A to dlatego, że zawierają one mnóstwo związków fenolowych: eugenolu, octanu eugenolu i kwasu galusowego. Dzięki temu hamowane jest rozmnażanie się bakterii i wirusów. Najlepszym sposobem na wykorzystanie właściwości goździków jest przygotowanie z nich herbaty lub po prostu ssanie całego goździka co kilka godzin.
Znakomitym lekiem na wszelkiego rodzaju infekcje, szczególnie żołądkowo-jelitowe jest imbir. Działa on też skutecznie przeciwko wirusom układu oddechowego.
Nie sposób również nie wspomnieć o czosnku, uważanym za wyjątkowo skuteczne lekarstwo antybakteryjne i antywirusowe. Czosnek przede wszystkim jednak zdecydowanie poprawia naszą odporność.
W każdym ząbku czosnku znajdziemy mnóstwo substancji leczniczych: aminokwasy, saponiny, związki śluzowe, witaminy typu C, B1, B2, PP, sole mineralne i mikroelementy: m.in. kobalt, chrom i nikiel. Jednak najistotniejszym składnikiem czosnku są olejki eteryczne zawierające siarczki i allicynę, która charakteryzuje się mocnym zapachem. Naukowcy udowodnili, że czosnek skutecznie wspomaga leczenie infekcji wirusowych układu oddechowego. Dlatego właśnie czosnek powinien stać się stałym elementem naszego menu nie tylko podczas choroby lub przeziębienia. A podczas grypy czosnek ułatwia odkrztuszanie, rozgrzewa, wzmacnia potliwość i obniża gorączkę. Nie bójmy się więc jego zapachu.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS