A A+ A++

Te drożdżowe angielskie bułeczki smakują świetnie na słodko np. z ulubioną konfiturą, ale także z jajkami. Tak zaserwowane śniadanie to chrupiący angielski muffin, przekrojony na pół i podgrzany jak tost. Na nim szynka i jajko sadzone.

Składniki (około 8-10 sztuk):
• 3 szklanki mąki (typ 550 lub 650)
• 1/3 szklanki mleka (80ml)
• 1/2 szklanki wody (125ml)
• 25g masła
• 1,5 łyżeczki suchych drożdży
• 1/2 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki cukru
• 1/4 szklanki kaszy manny

Przygotowanie:
• Mleko podgrzej, masło roztop.
• Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże cukier oraz sól. Sól dodaj z boku, aby nie dotykała drożdży.
• Stopniowo dodawaj płynne składniki zarabiając ciasto.
• Na koniec dodaj roztopione masło.
• Wyrabiaj energicznie przez 10-15 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
• Przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw do podwojenia składników, na około 45-60 minut.
• Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę posypaną kaszą manną i rozwałkuj na grubość ok. 1,5cm.
• Foremką/obręczą o średnicy ok 10-12 cm wykrawaj bułeczki (ja użyłam szerokiej filiżanki).
• Pozostaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
• Patelnię o grubym dnie rozgrzej bez dodatku tłuszczu.
• Wyrośnięte bułeczki opiekaj na patelni na złoty kolor z obu stron (ok. 5-6 minut z każdej strony). Gotowe angielskie muffiny są rumiane i chrupiące z obu stron i delikatne po bokach.
• Ostudź na kratce.

Bułeczki można wykorzystać do domowych hamburgerów.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNa początku była Syrena [ Olimpia ]
Następny artykułWybory prezydenckie 2020. Komu i dlaczego wierzą młodzi?