A A+ A++

Grillowanie może narazić Cię na potencjalnie rakotwórcze substancje chemiczne w zaskakujący sposób. Osoby zajmujące się grillowaniem wchłaniają więcej toksycznych substancji  zawartych w dymie przez skórę niż przez drogi oddechowe – informuje pismo „Environmental Science & Technology”.

fot. shutterstock

Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) mogą powstawać w wyniku spalania substancji organicznych, takich jak węgiel, benzyna i drewno, tworzą się również, gdy mięso przygotowywane jest przy użyciu „metod wysokotemperaturowych”. Kontakt z WWA wiąże się ze zwiększonym ryzykiem niektórych nowotworów.

Do tej pory większość badań koncentrowała się na narażeniu na wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne poprzez żywność lub powietrze, a nie przez skórę.

Nowa analiza zespołu naukowców z Uniwersytetu Jinan, wykazała jednak, że podczas grillowania ludzie wchłaniali większe ilości WWA przez skórę niż przez powietrze. Nadal największe poziomy narażenia na WWA wystąpiły w wyniku spożywania grillowanych mięs.

W badaniu naukowcy przeanalizowali dane 20 mężczyzn w Guangzhou w Chinach, którzy grilowali przez 2,5 godziny. Uczestnicy zostali podzieleni na trzy grupy: jedna grupa zjadła mięso z grilla i nie podjęła żadnych specjalnych środków ostrożności, aby uniknąć narażenia na dym czy to przez drogi oddechowa czy przez skórę; druga grupa nie jadła mięsa, ale była wystawiona na działanie dymu; trzecia grupa nie jadła mięsa i nosiła specjalną maskę, aby zapobiec wdychaniu dymu, ale nie zabezpieczała skóry przed dymem.

Naukowcy pobrali próbki moczu od uczestników przed i po BBQ. Zgodnie z przewidywaniami spożywanie mięsa z grilla było związane z najwyższym poziomem ekspozycji na WWA. Naukowcy ocenili jednak, że wchłanianie przez skórę stanowi drugą co do ważności drogę narażenia na WWA.

Badanie wykazało również, że odzież może obniżyć ilość wchłanianych WWA. Ubrania mogą pomóc uchronić się przed dymem, ale tylko przez krótki czas, zauważyli naukowcy. Gdy tkaniny zostaną nasycone zanieczyszczonym dymem, skóra może wchłonąć wysokie poziomy WWA.

Zdrowy grill

Jak grilować, żeby sobie nie zaszkodzi? Istotne jest noszenie odpowiednich ubrań. Bluzka z długim rękawem i długie spodnie zmniejszą ekspozycję na WWA. Ważny jest także odpowiedni rodzaj paliwa ‒ propan emituje dużo mniejsze dawki WWA w porównaniu z węglem drzewnym. Na koniec, istotne jest miejsce gdzie grilujemy ‒ warto wybrać takie gdzie jest dobra wentylacja.

Ekologia.pl

Bibliografia

„Environmental Science & Technology”

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPolicja Legnica: Kupił auto i chciał sprawdzić szybkość swojego samochodu. Stracił prawo jazdy
Następny artykułPolicja Włocławek: Funkcjonariusz po służbie rozpoznał, ujawnił i zatrzymał złodzieja