A A+ A++

Mąkę przesiać do miski, dodać suche składniki i wymieszać następnie wlać ciepłe mleko wraz wodą i dodać masło, zagnieść. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je wyrobić i odrywać części po około 100 g, z których formować kształt bułki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem, lekko spłaszczyć i przykryć ściereczką do ponownego wyrośnięcia na około 40 min.

Wyrośnięte bułki można ponacinać. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami (u mnie słonecznik, czarnuszka i sezam). Piec 20-30 min. w temp. 180 stopni C. Na drugi dzień też są miękkie i jak najbardziej nadają się do jedzenia.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKoronawirus. Urząd wyrobi paszport tylko w wyjątkowych sytuacjach
Następny artykułMagda Gessler o swoim biznesie w czasach pandemii: Moi pracownicy nie zostali zwolnieni