A A+ A++

Drożeje zboże dla przemysłu piekarniczego. Jeszcze w tym tygodniu podrożeje pieczywo, makarony i kasze, średnio o 10-20 proc. – pisze w poniedziałek „Gazeta Wyborcza”. Winne koronawirus i wzmożony popyt na rynku

Dziennik zauważa, że zwykle młyny przerabiające zboże na mąkę mają parotygodniowe zapasy, a do tej pory większość sprzedawała mąkę zrobioną z ziaren kupionych przed wybuchem pandemii. „Teraz to się skończyło, nikt nie ma zapasów, które by starczyły do nowych zbiorów, czyli połowy lipca” – alarmuje „Gazeta Wyborcza”.

Według dziennika pszenica podrożała z 750 zł za tonę w styczniu do 940 zł pod koniec kwietnia. Jak zaznaczono, wzrost cen nakręciła panika wywołana koronawirusem i wzmożony popyt na produkty mączne wewnątrz krajów Unii. Dziennik wspomina też o „ssaniu na rynku światowym”.

„W efekcie młyny płacą dziś za pszenicę ok. 20-25 proc. więcej niż na początku roku” – czytamy w „GW”.

Dziennik donosi również, że 3 kwietnia Polski Związek Pracodawców Przemysłu Zbożowo-Młynarskiego zwrócił się do ministra rolnictwa o uruchomienie rezerw zbóż zgromadzonych przez Agencję Rezerw Materiałowych, ale – jak zaznaczono – do tej pory nie dostał odpowiedzi.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułDr Kamila Matthies zaprasza na kolejne szkolenie – tym razem o prawie do obrońcy z urzedu w Niemczech
Następny artykułTragiczny wypadek pod Ostrołęką. Auto uderzyło w drzewo, zginęły 3 osoby