A A+ A++

Ten wyjątkowy miód pszczoły wytwarzają z nektaru krzewów manuka rosnących na terenach Nowej Zelandii i południowo- wschodniej Australii.

Ze względu na aktywność biologiczną miód manuka cieszy się ogromnym i zasłużonym zainteresowaniem konsumentów.

Badania naukowe przekonują, że miód ten działa silnie przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Aktywność biologiczna miodu manuka wynika z zawartych w nim substancji.

Składnikiem odpowiedzialnym za lecznicze właściwości jest metyloglioksal (MGO). To związek chemiczny powstający w wyniku przemian zachodzących w nektarze wspomnianych kwiatów.

Aktywność biologiczna miodu, jak wykazały szczegółowe badania, jest pochodną wysokiego stężenia tego składnika.

Zawartość metyloglioksalu wynosi od 30 do 800 mg/kg miodu, co opisuje się wartościami od 30 do 800 MGO.

Produktem najczęściej wybieranym jest miód manuka o stężeniu 400 MGO. Rodzime miody też mają metyloglioksal, jednak jego ilości są śladowe (ok. 5 mg/kg).

Zobacz również:

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPolicja Ostrów Wlkp.: Ponad 2 promile alkoholu miał motorowerzysta zatrzymany przez policjantów z Przygodzic
Następny artykułRejestracje motocykli w marcu 2020. Widać potężne tąpnięcie spowodowane izolacją