Młodzież z Zespołu Szkół nr 1 nie tylko świetnie gotuje, ale też podpowiada, w jaki sposób pięknie udekorować wielkanocny stół. Jak podkreślają uczniowie, kluczem powinna być tradycja.
– Nie może więc na nim zabraknąć ozdób i potraw kojarzonych ze świętami. Wykorzystajmy soczystą zieleń trawy, świeże kwiaty, rzeżuchę i owies, które wprowadzą do naszych domów wiosnę i radosny nastrój – mówi w imieniu swoich podopiecznych Małgorzata Motyl, nauczycielka przedmiotów zawodowych.
– W wiklinowym koszyku można umieścić kolorowe pisanki, pięknie zaprezentuje się baba wielkanocna na białej serwecie, a wtedy uroku zyskają baranek, rzeżucha, palemki, bazie, kurczaczki czy zajączki wielkanocne.
– Aranżując stół na Wielkanoc trzeba pamiętać o umiarze w zastosowanych elementów dekoracyjnych. Kwiaty i świeczniki na nim nie mogą przysłaniać twarzy biesiadników.
– Wszystkie produkty, które znajdą się na stole, należy wyjąć z opakowania i podawać w naczyniach bez etykiet.
– Napoje będą wyglądały elegancko w dzbankach, chrzan w salaterce, sos w sosjerce, a nalewka w karafce.
– Doskonałą dekoracją są po prostu papierowe, kolorowe serwetki. Kładziemy je po lewej stronie talerza obok sztućców lub na talerzu.
– Koszyczek na pieczywo zawsze wykładamy serwetką .
– Charakteru aranżacji stołu dodają naczynia i szkło. Warto zadbać by były elementem dekoracyjnym. W dużych kielichach do wina można podawać nie tylko napoje, ale również sałatki czy deser.
– To tylko kilka praktycznych podpowiedzi. Na pewno każda pani domu znajdzie swój własny klucz aranżacji świątecznego stołu i zadba o to, by było miło świętować – dodaje M. Motyl.
aw
Artykuł przeczytano 28 razy
Last modified: 9 kwietnia, 2020
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS