W skarbcu staropolskich receptur nie brakuje przepisów na wyborne ciasta wielkanocne. Dawniej nawet mniszki, które zwykle jadały znacznie skromniej, nie żałowały do nich jajek, bakalii i drogich przypraw.
1. Mąkę ze szczyptą soli przesiej do miseczki. W mące zrób wgłębienie. Wkrusz do niego drożdże, wsyp 1 łyżkę cukru, wlej połowę mleka, przemieszaj z odrobiną mąki. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. Masło stop, wystudź.
2. Gdy zaczyn drożdżowy podwoi swoją objętość, dodaj resztę cukru i cukier waniliowy. Wlej pozostałe mleko i wbij jajka. Wyrób. Pod koniec wyrabiania dolej masło.
3. Ciasto ponownie przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie, wyłóż je na stolnicę. Posyp bakaliami i ponownie zagnieć.
4. Formę w kształcie wysokiego walca posmaruj masłem, oprósz mąką, napełnij ciastem do połowy wysokości. Przykryj i pozostaw w ciepłe miejsce, aby podrosło.
5. Gdy ciasto wyrośnie do 3/4 wysokości formy, wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz ok. 45 minut. Wybij z formy, posmaruj grubo lukrem … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS