Do dużego garnka nalej sporą ilość wody. Zagotuj. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza. W tym czasie podsmaż na łyżce oliwy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę. Pokrój drobno. Gdy szalotka jest zeszklona, dodaj marchewkę i podsmaż ją. Na blachę do pieczenia rozłóż 1/3 pomidorków wraz z gałązkami. Nie, nie oszalałam! Dzięki pieczeniu ich z gałązkami w twojej kuchni zapachnie latem! Natrzyj je delikatnie oliwą (około pół łyżki). Główkę czosnku natnij u góry nożem tak, aby ściąć kawałki ząbków. Dużą część natrzyj delikatnie oliwą. Połóż obok pomidorków. Mniejsze kawałki obierz i dodaj do smażenia. Wstaw pomidorki do pieczenia na około 20-25 minut. Pokrój resztę pomidorków na kilka kawałków i dodaj do cebuli, marchewki i czosnku. Dolej odrobinę wody, około 1/4 szklanki, passatę oraz przyprawy. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 10 minut. Gdy pomidory i czosnek się upieką, lekko przestudzony czosnek wyciśnij do sosu, naciskając dolną część główki – powinien mieć konsystencję masła. Wmieszaj do sosu.
Gdy woda zawrze, wrzuć makaron i gotuj go około 5-6 minut do czasu aż będzie al dente! Nie przelewaj go zimną wodą. Wrzuć makaron bezpośrednio do sosu (nawet jeśli zostanie z nim trochę wody z gotowania to nawet sprawi, że sos będzie bardziej lepił się do makaronu). Wymieszaj.
Przełóż makaron z sosem na talerz. Poukładaj na nim upieczone pomidorki (przed jedzeniem pozbądź się gałązek – one oddały już swój aromat. Posyp startym parmezanem, poukładaj listki bazylii oraz kapary. Opcjonalnie posyp suszonymi pomidorami oraz bazylią – prawdziwy smakosz makaronu poczuje się jak w niebie.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS