UWM w Olsztynie dopiero otworzy wkrótce chemię jako osobny kierunek studiów, jednak chemicy pracują na olsztyńskiej uczelni od lat 50. ubiegłego wieku. Gdy więc w sklepach i hurtowniach zabrakło płynów do dezynfekcji, postanowili zrobić go sami.
Koronawirus. Płyn antybakteryjny made in UWM
– Od wybuchu epidemii nie można było nigdzie kupić płynów dezynfekujących. Dlatego spontanicznie wpadliśmy na pomysł wyprodukowania własnego płynu – mówi Kazimierz Warmiński, pracownik Katedry Chemii UWM. – Wystarczyło po prostu zdobyć odpowiednie ilości składników. Użyliśmy do tego izopropanolu, bardziej skutecznego niż zwykły alkohol etylowy. Nie można go jednak używać w postaci niestężonej, więc rozcieńczyliśmy go zgodnie z zaleceniami WHO.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS