Przygotuj farsz: opłucz soczewicę i gotuj ją w podwójnej ilości wody około 10-12 minut, w zależności od rodzaju. Ostudź ją. Pokrój cebulę w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj pokrojony drobno czosnek. Podsmaż przez chwilę, aż czosnek zmięknie. Pokrój paprykę pozbawioną gniazd nasiennych w kostkę i dodaj do cebuli i czosnku. Dolej odrobinę wody i duś do czasu aż papryka całkowicie zmięknie, około 5-7 minut. Gdy soczewica oraz reszta warzyw ostygła, zmiksuj je lub dobrze rozgnieć. Dodaj przyprawy, pozbawione łodyżek listki tymianku i drobno pokrojone suszone pomidory. Zamieszaj.
Przygotuj ciasto: wstaw wodę do gotowania. Do dużej miski przesiej mąkę. Dolej do niej olej. Zamieszaj.
Wlej do mąki z olejem dopiero co wrzącą wodę i odstaw miskę do czasu aż całość przestygnie, nie będzie już parzyć dłoni. Zajmie to około 10-15 minut. Zagnieć ciasto do momentu aż przestanie przywierać do rąk. Ciasto podziel na kilka części. Kawałki, które czekają włóż do miski w której była mąka i przykryj pokrywką np, od gotującej się już wody na pierogi. Ta czynność zapobiegnie wysychaniu ciasta. Kolejno rozwałkuj kawałki ciasta i wycinaj np. szklanką okręgi o średnicy około 5 cm. Każdy napełń łyżeczką farszu, złóż w pół i zlep brzegi. Każdą partię, czyli po około 10 pierogów wrzuć na wrzącą wodę i gotuj od ich wypłynięcia około 5 minut. Podaj pierogi polane oliwą, posypane listkami tymianku, czarnuszką oraz drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS