Wykonaj rozczyn. W niedużej misce rozkrusz drożdże. Zalej 1/4 szklanki letniego (nie gorącego) mleka. Dodaj 1/2 łyżki cukru oraz 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj czystą ściereczką i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po upływie 20 minut, gdy rozczyn wyraźnie urósł dodaj go do mąki i wymieszaj. Następnie Dodaj resztę składników i wyrób, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiaj ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę, włóż do oprószonej mąką miski i odstaw w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1 godziny).
W tym czasie przygotuj nadzienie. Roztop masło i lekko je przestudź. Brązowy cukier wymieszaj z cynamonem i odłóż. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach 20×30 cm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło.
Przygotowany prostokąt posmaruj roztopionym masłem i posyp cynamonowym cukrem. Następnie zwiń ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokrój na mniej więcej 3-4 cm kawałki tak, aby wyszło 5 równych części. Ułóż je w okrągłej formie o średnicy 24 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia) – bułeczki zetkną się ze sobą podczas wyrastania. Przykryj ręczniczkiem kuchennym, odstaw na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).
Wyrośnięty wieniec wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 20 minut (piekłam z termoobiegiem, ale można bez). Wyjmij i przestudź wypiek.
Otrzyj skórkę z mandarynki, odłóż. Do cukru pudru dodaj sok mandarynkowy. Wymieszaj dokładnie uzyskując dość gęsty lukier. Cienką stróżką polej nim jeszcze ciepły wieniec. Udekoruj żurawiną, z grubsza pokrojonymi pistacjami, płatkami migdałów. Posyp skórką z mandarynki oraz przyprawą do piernika.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS