A A+ A++

Wiosna to czas porządków na działce, a to z kolei sprawia, że taczki i worki szybko zapełnią się odpadkami. Co z nimi zrobić? Część zapewne nadaje się wyłącznie do wyrzucenia, pozostałe rośliny lepiej będzie przerobić na kompost.

Podziel się

Kompostownik powinien znaleźć się w każdym ogrodzie (Shutterstock.com)

d275p4e

Ten z kolei przyda się jako doskonała baza pod nowe warzywa. Kompost w przeciwieństwie do różnej maści odżywek do roślin jest w stu procentach naturalny i bezpieczny zarówno dla roślin, jak i zwierząt żyjących w glebie. Niezależnie od wielkości podwórka warto założyć kompostownik, by korzystać z wszystkich jego zalet.

Z czego powinien być wykonany kompostownik?

Jeśli chodzi o sam materiał, prym wiodą tu tworzywa sztuczne. Są wytrzymałe, zapewniają wystarczającą trwałość i szczelność. Równie dobrze będzie postawić na kompostownik w postaci drewnianej skrzyneczki, luźno zbitej z desek. Zapewni masie odpowiednią oddychalność, a jednocześnie pozwoli utrzymać ją w jednym miejscu.

d275p4e

Jaki powinien być kompostownik

Przede wszystkim trzeba zadbać o to, by pojemnik, w którym planujesz kompostować był na tyle duży, by zapewnić ci dostateczną ilość kompostu. Do przydomowego ogródka sprawdzi się niewielki kompostownik o pojemności 200-300 litrów. Z kolei jeśli zależy ci na ekologicznej uprawie, możesz pokusić się o kompostownik o pojemności 500, a nawet 1000 litrów. Musisz jednak zadbać o to, by całkowicie go wypełnić.

iStock.com

Podziel się

Kompostownik nie jest najbardziej reprezentatywną rzeczą na podwórku, dlatego lepiej postawić go na uboczu, w zacienionym miejscu, najlepiej od strony północnej. Dzięki temu dłużej utrzyma wilgoć, a pryzma nie będzie się nagrzewać, co mogłoby spowolnić przemianę masy w kompost. Z drugiej strony miej na uwadze fakt, że po umieszczeniu kompostownika w jednym miejscu, przeniesienie go będzie niemożliwie. Wcześniej upewnij się, że będziesz mieć do niego wygodny dostęp.

d275p4e

Co kompostujemy

Wiosną naturalnym wypełnieniem dla kompostownika będzie skoszona trawa. Trzeba jednak zachować w tym umiar. Jeśli wrzuci się zbyt dużo skoszonej trawy na raz, może dość szybko zacząć gnić. Lepiej będzie przemieszać skoszoną trawę z wilgotnymi odpadkami.

Na kompost nada się większość szczątków roślin, ale również resztki produktów używanych w kuchni. Doskonałym materiałem na kompost są obierki z warzyw i owoców, a także resztki posiłków – fusy herbaciane i kawowe, niedojedzone ziemniaki czy warzywa pozostałe z obiadu. Co ciekawe, dobrym materiałem na kompost są również skorupki jajek, wytłoczki, papier, a nawet drobne gałązki, które przed wrzuceniem do kosza warto rozdrobnić.

d275p4e

Czego nie kompostujemy

Nieprzemyślane wrzucanie do kompostownika wszystkiego “jak leci” może sprawić, że kompost będzie pozbawiony elementów odżywczych dla roślin, a stanie się wręcz siedliskiem toksycznych substancji. Przede wszystkim nie powinno się przerzucać do kompostownika roślin zainfekowanych pasożytami i szkodnikami – ich zarodniki mogą przetrwać aż do wiosny, a wtedy może dojść do rozprzestrzenienia ich po całym ogrodzie.

Często popełnianym błędem jest również wrzucanie do kompostownika chwastów, zwłaszcza tych, które mają w sobie ziarna. W ten sposób nieumyślnie przyczyniasz się do wrzucania do ogrodowej gleby szkodliwych roślin, szczególnie jeśli kompost nie będzie należycie pracować. Z reguły unika się również wrzucania do kompostownika mięsa i tłuszczu. Jego zapach może przyciągnąć do pojemnika szkodniki, których trudno się pozbyć, jeśli się zadomowią.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWspólne śpiewanie. Pòspólné Kaszëbów Spiéwanié
Następny artykułRuszają półfinały Mistrzostw Polski juniorów