A A+ A++

I choć entuzjaści przygotowywania potraw zwykli przywiązywać większą wagę do wyboru kulinarnych utensyliów, to każdy, bez względu na poziom umiejętności gotowania powinien zwrócić uwagę na kilka ważnych elementów, zanim dokona zakupu patelni. Dlaczego to takie ważne? Podpowiadamy!

  1. Dlaczego jakość ma znaczenie?

  2. Patelnia, a rodzaj przygotowywanej potrawy

  3. Patelnie ze stali nierdzewnej 

  4. Patelnie aluminiowe

  5. Patelnie kamienne

  6. Patelnie grillowe

  7. Patelnie na indukcję

Dlaczego jakość ma znaczenie? 

Kupując przedmioty codziennego użytku często kierujemy się ceną produktu. Ma ona ogromne znaczenie, jednak nie zawsze idzie w parze z oczekiwaną jakością. Duże hipermarkety i sklepy sieciowe miewają w swojej ofercie garnki i patelnie w wyjątkowo atrakcyjnych cenach. Bywa, że udaje się kupić świetny towar, przystępny cenowo, jednak najtańsze produkty rzadko są w stanie przetrwać próbę czasu.

Nie zapominajmy jednak, że dobór produktu powinien być uzależniony nie tylko od tego, jaką posiadamy kuchenkę (gazową czy indukcyjną) i jak ukształtowały się nasze umiejętności i chęci do gotowania. Istotne jest ile czasu poświęcamy w kuchni i jak bardzo będziemy eksploatować patelnię. 

Patelnia, a rodzaj przygotowywanej potrawy

Decydując się na zakup nowej patelni, trzeba zastanowić się nad potrawami, które chcielibyśmy na niej przygotowywać. Jeżeli lubujemy się w grillowanym mięsie i warzywach, świetnym wyborem będzie patelnia grillowa. Do kuchni azjatyckiej sprawdzi się wok, a do bardziej uniwersalnych popisów kulinarnych idealna będzie standardowa patelnia – ze stali nierdzewnej, aluminiowa czy kamienna. W podejmowaniu decyzji pomocne okażą się także internetowe recenzje i opinie klientów. Również niektóre sklepy, takie jak la bonita na swojej stronie oferują dokładną charakterystykę patelni, wraz z opisem ciekawych przepisów i porad. 

Patelnie ze stali nierdzewnej 

Patelnie stalowe cechuje wysoka wytrzymałość i odporność na czynniki mechaniczne, takie jak uderzenia czy zadrapania. Co istotne patelnie ze stali nierdzewnej można nabyć w bardzo przystępnych cenach. Kucharze cenią ją za to, że doskonale rozprowadza ciepło i długo je utrzymuje, co sprawia, że potrawy doskonale smakują pomimo szybkiego czasu przygotowania. A dzięki specjalnej powłoce, jedzenie nie przywiera do dna. 

Patelnie aluminiowe

Patelnie wykonane z aluminium nagrzewają się bardzo szybko i równomiernie, co pozwala na szybkie przygotowanie potraw. Są bardzo lekkie i odporne na zarysowania. Producenci oferują różne modele, które wzbogacają między innymi o dodatkowe nieprzywierające powłoki. 

Patelnie kamienne

Osoby, które chciałyby przygotowywać potrawy bez grama tłuszczu mogą postawić na patelnie kamienne. Poza tym, są one wysoce odporne na zarysowania. Są wykonane z bardzo wytrzymałych materiałów i doskonale przewodzą ciepło. Producenci zadbali też o niebanalny design, który doskonale sprawdza się w kuchniach klasycznych, rustykalnych czy nowoczesnych. Dla potencjalnego kupującego istotne będzie również to, że patelnie kamienne nadają się do pracy na kuchenkach gazowych, ceramicznych, elektrycznych czy indukcyjnych. 

Patelnie grillowe

Wspomniane wcześniej patelnie grillowe przeznaczone są do szybkiego przygotowywania mięsa i warzyw. Ci, którzy tęsknią za letnim grillowaniem, mogą z łatwością przygotować ulubione dania na domowej kuchence. Specjalna konstrukcja dna patelni grillowych sprawia, ze można przygotowywać na niej jedzenie z minimalnym użyciem tłuszczu. Warto również wspomnieć, że patelnie grillowe umożliwiają energooszczędne smażenie, co jest ich niewątpliwą zaletą.

Patelnie na indukcję

Właściciele kuchenek indukcyjnych pewnie nie raz zetknęli się z problemem dopasowania naczyń do gotowania do swojej płyty. Pamiętajmy, aby dokładnie sprawdzać opis produktu. Patelnie przygotowane do gotowania na indukcji posiadają specjalne dno z ferromagnetycznego materiału, co sprawia, że przygotowywane na niej jedzenie nie przywiera do powierzchni. Co więcej, jakość wykonania sprawia, że materiał jest odporny na zarysowania i uderzenia, a dno patelni nagrzewa się równomiernie, pozwalając na szybkie smażenie. 

Jak widać, na polskim rynku znajdziemy bogatą ofertę patelni i naczyń do gotowania z najróżniejszych materiałów. Każdy z prezentowanych rodzajów znajdzie swoje zastosowanie tak w kuchni gazowej, jak i na indukcji. Pamiętajmy jednak, aby przed dokonaniem wyboru dokładnie czytać oznaczenia umieszczone na etykiecie produktu lub w jego opisie w sklepie internetowym. Zwolennicy kuchni beztłuszczowej mogą postawić na patelnie kamienne, co pozwoli im przygotować mniej kaloryczne potrawy. Ci, którzy nie lubią ciężkich, masywnych naczyń do gotowania mogą zdecydować się na patelnie aluminiowe. Natomiast wielbiciele wiosenno-letniego grillowania z pewnością zadowoli szeroka oferta patelni grillowych szeroko dostępnych w supermarketach, sklepach stacjonarnych i internetowych. 

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł„Mieszanina strachu i chciwości”, czyli co badają współcześni ekonomiści
Następny artykułRusza IV edycja akcji „Polscy Okuliści Kontra Jaskra”