Zajmuje niewiele miejsca i przyda się w trakcie codziennego gotowania. Blendery to ogromne ułatwienie, kiedy chcemy jeść szybko, ale zdrowo. Wybraliśmy modele na każdą kieszeń, więc z pewnością znajdziesz swój ideał, który pokochasz od pierwszego wejrzenia.
Podziel się
Przepisy staną się łatwiejsze do wykonania, kiedy docenisz pomoc blendera (iStock.com)
O co tyle krzyku? – Odkrywamy tajemnicę blendera
Niewielki i niepozorny, często mijany przez nas w sklepach. Blender to proste urządzenie, którego głównym zadaniem jest zmienianie produktów stałych w mniej lub bardziej płynne. Za pomocą ostrzy rozdrabnia on zarówno warzywa, owoce, kruszy lód czy orzechy, pomagając nam w codziennym przygotowywaniu posiłków. Jeśli zależy ci na tym, by twój jadłospis był zbawienny dla organizmu i zapewniał ci zdrowie, blender pomoże ci w obróbce najlepszych produktów. Jedzenie ich przestanie być problematyczne i nudne, a pomysły na nowe potrawy będą co chwilę wpadały ci do głowy.
Rozkładamy blender na części pierwsze
Urządzenie składa się z rączki, zazwyczaj wykonanej z plastiku, gdzie ukryty jest silnik blendera. Na rączce umiejscowione są silikonowe nakładki, które ułatwiają stabilne utrzymanie blendera w prawidłowej pozycji i dbają o to, by nie wypadł on z rąk, nawet podczas nastawienia sprzętu na najwyższą moc. Na część z silnikiem zakładane są przeróżne końcówki. Ich liczba i funkcje uzależnione są od kompletu, na który się zdecydowaliśmy.
Podziel się
Najpopularniejszą nakładką jest ta z nożami na końcu, która służy do rozdrabniania i siekania i jest ona zawsze w podstawowym wyposażeniu blenderów, nawet tych w niskich cenach. Im więcej końcówek i akcesoriów, tym wyższa cena. Przed zakupem warto się zastanowić, które z nich faktycznie będą przydatne, a nie jedynie będą się kurzyć na dnie kuchennej szuflady.
Zakup blendera – Na co warto zwrócić uwagę?
Blendery produkowane są przez wiele firm, które prześcigają się w sposobie przyciągnięcia klientów. Oczywiście niekiedy reklama sprzętu jest tak skuteczna, że nieco bezmyślnie dokonujemy zakupu. Ostatecznie nie zawsze wracamy do domu ze sprzętem, który będzie dobrym towarzyszem kulinarnych podróży. Zanim wybierzesz idealny blender, warto zwrócić uwagę na pewne kwestie, które świadczą o jego jakości i wytrzymałości. Przede wszystkim zastanów się, do czego będziesz używać swojego sprzętu.
Podziel się
Jeśli zamierzasz rozdrabniać bardzo twarde produkty, wybierz model o większej mocy. Jeśli z kolei zamierzasz używać go do obróbki miękkich produktów, możesz kupić taki, którego moc jest poniżej 400 W. Kupując blender, który ma ci posłużyć lata, zwróć uwagę na to, z czego wykonane są jego części. Najlepiej, gdy wybierzesz takie ze stali nierdzewnej, które z łatwością wymyjesz w zmywarce i użyjesz do blendowania każdego rodzaju produktów. Sprawdź także, czy wybrany model ma możliwość zmiany prędkości podczas pracy oraz czy posiada on funkcję turbo.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS