A A+ A++

Miłośnicy dobrej kawy w domowym zaciszu nie muszą kupować profesjonalnego ekspresu, by cieszyć się doskonałym napojem każdego dnia. Istnieje tańsza alternatywa, której efekt może cię zaskoczyć. Kawa będzie aromatyczna, smaczna i szybko postawi cię na nogi.

Kawiarka to niewielki gadżet, który okaże się niezastąpiony szczególnie rano, gdy potrzebujesz solidnej dawki energii. Dobrej jakości modele kupisz już za mniej niż 100 zł.

Na rynku znajdziemy zarówno klasyczne kawiarki, jak i urządzenia elektryczne. Zasady ich działania są podobne, różnią się jedynie sposobem podgrzewania wody. Modele tradycyjne możesz postawić na kuchence gazowej, część kawiarek nadaje się również do używania na płytach indukcyjnych i elektrycznych. Kawiarka elektryczna nie zajmuje palnika, gdyż wyposażona jest w podstawkę działającą na podobnej zasadzie co czajnik elektryczny.

Przygotowanie kawy jest banalnie proste. Najpierw odkręcamy podstawkę, do której należy wlać wodę, mając na uwadze to, by nie przykryła zaworka bezpieczeństwa. Następnie trzeba wsypać świeżo zmieloną kawę na sitko zakończone lejkiem i mocno zakręcić. Potem wystarczy tylko uruchomić urządzenie lub postawić na ogniu i gotowe.

Dobry sprzęt do przyrządzania kawy nie musi kosztować wiele. Nawet za 40 złotych kupisz kawiarkę, która będzie w stanie przygotować dobrej jakości napój. Klasyczne modele wykonane z aluminium albo stali nierdzewnej to gwarancja eleganckiego wyglądu i dużej wytrzymałości. Z drugiej strony połyskująca, srebrna kawiarka nie zawsze będzie pasować do wystroju kuchni, na szczęście możesz wybrać eleganckie modele z kolorową obudową.

Zwróć uwagę nie tylko na względy estetyczne, ale również na to, dla ilu osób jednocześnie zwykle robisz kawę. Rozmiary kawiarek są oznaczone właśnie poprzez liczbę filiżanek, które będziesz w stanie przygotować za jednym zamachem.

Kawiarka w prawdzie przygotowuje kawę pod ciśnieniem, jednak nie zastąpi dobrego ekspresu do kawy. Nie oznacza to bynajmniej, że nie będziesz w stanie przygotować dobrej jakości aromatycznego napoju bez profesjonalnego sprzętu. Musisz jednak pamiętać o kilku prostych zasadach.

Przede wszystkim pamiętaj, że w kawiarce najlepiej spisze się grubo zmielona kawa. Gotowe mieszanki dostępne w sklepach są zbyt drobno mielone, a co za tym idzie mogą przesypywać się przez sitko. W przeciwieństwie do kawy sypanej do kolby ekspresu ciśnieniowego, ta przygotowywana w kawiarce nie może być zbyt mocno ubita. Ciśnienie w kawiarce jest o wiele mniejsze niż w ekspresie, a para może mieć problemy z przedostaniem się do górnego zbiorniczka. Pamiętaj również, żeby zdjąć kawiarkę z palnika gdy tylko się zaparzy. W przeciwnym wypadku możesz spalić zarówno napar, jak i ziarna.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKomedia romantyczna w teatrze – Przychodzi baba do lekarza
Następny artykułZawiązały “Zmowę pierwszych żon”, a teraz spędzą razem święta