Z dobrymi garnkami gotowanie nie powinno sprawiać problemu. Na rynku znajdziesz sporo rozmaitych zestawów wykonanych z różnych materiałów. Warto zastanowić się nad tym, jakie będą odpowiednie do twojej kuchni.
Kupowanie kompletu garnków jednego rodzaju ma swoje oczywiste zalety. Każdy egzemplarz z danej serii sprawdza się tak samo dobrze i równie szybko się nagrzewa. Poza tym garnki w komplecie łatwiej utrzymać w porządku i przechowywać w szafce jeden w drugim. Dlatego warto rozejrzeć się za gotowymi zestawami. Dobrym rozwiązaniem, które znacznie ułatwi przechowywanie garnków, będzie zestaw z odpinaną rączką. Ułatwi to zarówno pieczenie, gotowanie, jak i na przykład przechowywanie gotowej potrawy w lodówce. Wbrew pozorom taki wydatek nie nadwyręży zbyt mocno domowego budżetu.
Wybór garnków powinien zależeć przede wszystkim od kuchenki, którą dysponujesz. Jeśli twoja kuchnia ma palniki gazowe, możesz na nich równie dobrze postawić modele przeznaczone na płyty elektryczne i indukcyjne, ale nie odwrotnie. Garnki na płytę indukcyjną powinny być bowiem ferromagnetyczne, w innym przypadku płyta po prostu nie będzie ogrzewać garnka.
Najczęściej używanymi garnkami, zarówno w domowych kuchniach, jak i profesjonalnych restauracjach, będą modele ze stali nierdzewnej. Jest bardzo trwała i łatwa w czyszczeniu, a dodatkowo utrzymuje swój nienaganny wygląd przez wiele lat. Są również bardzo uniwersalne, można używać ich zarówno w kuchence indukcyjnej, jak i w piekarniku (pod warunkiem, że nie mają rączek wykonanych z tworzywa sztucznego, mogłyby się stopić). Są również odporne na bardzo wysoką temperaturę.
Bardziej trwałe są tylko garnki żeliwne, tworzone ze stopu żelaza z węglem. Są o wiele bardziej wytrzymałe niż inne rodzaje i przy właściwej pielęgnacji posłużą ci przez wiele lat. Doskonale przewodzą ciepło, co czyni z nich doskonałe naczynia do długotrwałego gotowania. Używanie garnków żeliwnych wymaga jednak dużo pracy i poświęcenia w myciu, gdyż jedzenie bardzo łatwo przywiera do powierzchni garnków.
Rozwiązaniem dla prawdziwych koneserów są garnki miedziane. Przewodzą ciepło lepiej niż modele ze stali nierdzewnej czy żeliwa, lecz wymagają specjalnej pielęgnacji i dużej ostrożności, gdyż źle znoszą wysokie temperatury. Najtańszą opcją są natomiast lekkie garnki wykonane z aluminium. Dobrze przewodzą ciepo i mają przyzwoitą trwałość. Problemem jest jednak niska odporność na zarysowania.
Oprócz materiału zwróć jeszcze uwagę na powłokę. Najczęściej jest to emalia, powłoka ceramiczna lub teflon. Emalia ma szeroką liczbę zastosowań i jest umiarkowanie odporna na zarysowania. Garnki z powłoką ceramiczną należą do najtrwalszych na rynku i przewyższa je jedynie powłoka tytanowa. Teflon jest bardzo delikatny i wymaga używania drewnianych łopatek czy łyżek, ale w zamian za to sprawia, że potrawy nie przywierają, a także pozwala gotować bez użycia tłuszczu.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS