Ardanowski: produkcja i przetwórstwo rzepaku mają duże możliwości
20.02.2020r. 13:13
Przy wieloletniej stabilizacji zapotrzebowania na olej rzepakowy ze strony sektora spożywczego, wynoszący ok. 1 mln ton, wykreowano szybko rosnący popyt na ten surowiec, zużywany w produkcji biokomponentów – wskazał resort. W rezultacie zbiory rzepaku zwiększyły się z 0,9 mln ton w ostatnich trzech latach przed akcesją Polski do UE (2001-2003) do 2,4 mln ton w latach 2016-2018. Ponaddwukrotnie zwiększył się też areał upraw rzepaku – z 0,4 do 0,9 mln ha, a plony wzrosły o 30 proc. z 2,2 do 2,8 ton z hektara.
Minister zwrócił uwagę, że przy założeniu, że polityka UE względem biopaliw się nie zmieni i udział biopaliw produkowanych z surowców rolnych w realizacji celu na 2024 r. będzie utrzymany na poziomie 7 proc., głównym kreatorem popytu na olej rzepakowy pozostanie sektor biopaliw.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS