Wiele osób twierdzi, że zdrowa dieta jest droga i pracochłonna. Oczywiście może taka być. Wszystko zależy od naszych wyborów zakupowych i tego, jak (i czy w ogóle) gotujemy. Dziś pokażę Ci, jak można oszczędzić czas i pieniądze w zdrowej kuchni.
Żeby jeść zdrowo możesz spędzić w kuchni kilka godzin i gotować posiłki na bazie ekologicznych i drogich produktów. Jednak nie musisz. Możesz spędzić maksimum 15-30 minut na przygotowaniu posiłku, a zakupy zrobić w zwykłym warzywniaku. I też będzie zdrowo.
Coraz częściej mówi się o tym, że w Polsce drożeją produkty spożywcze. Wiele osób uważa, że zdrowia dieta jest zbyt droga i pracochłonna Chciałabym dziś ten temat nieco odczarować i dać Ci kilka rad, które podpowiedzą Ci, jak oszczędnie gotować i sprawić, aby gotowanie pracowało na Twoje zdrowie – oczywiście przy niskich nakładach czasowych. Te rozwiązania sprawdzają się u mnie i wierzę, że przydadzą się również Tobie.
Dzisiejszy wpis powstał we współpracy z marką , oferującą pojemniki na żywność ze szkła żaroodpornego, z pomocą których można przygotować naprawdę zdrowe posiłki oszczędzając czas i pieniądze. Śledź treści na moim blogu, bo już niebawem pojawi się na nim konkurs, w którym będzie można wygrać wielofunkcyjne pojemniki do przechowywania. Możesz je również zamówić w internetowym sklepie .
Planowanie posiłków to kwestia podstawowa, jeśli zależy nam na oszczędnościach czasowych i finansowych. Nie chodzi o to, abyś planowała od razu tygodniowe posiłki (choć oczywiście byłoby pięknie), ale choć na dwa dni do przodu. Nie jest moją intencją namawianie Cię do drobiazgowego ustalania przepisów, ale choć ogólnych założeń przygotowania dań, czyli np. czego użyjesz do ich przygotowania.
Na początku Twojej przygody z planowaniem pamiętaj, aby wybierać proste przepisy i możliwie najbardziej intuicyjne dla Ciebie rozwiązania. Nie bądź zbyt ambitna. Za bardzo wyszukany i wymagający plan często staje się niezrealizowanym planem. Dlatego zaczynaj powoli. Często sugeruję rozpoczęcie planowania samych obiadów. To już bardzo dużo, bo dla większości osób to najbardziej pracochłonne danie. Jak przywykniesz do planowania obiadów, możesz wziąć się za pozostałe posiłki.
Nie będę Cię zachęcać do jakichś wielkich zakupów, bo jeśli zrobisz zbyt duże, może się okazać, że część produktów nie doczeka swojej wielkiej chwili, bo minie ich termin przydatności do spożycia.
Jeśli jednak obmyślasz (choć mniej więcej) posiłki, planowanie zakupów sprawi, że przebiegną sprawniej, a prawdopodobnie też oszczędniej.
Zastanawiasz się, jak oszczędzać na jedzeniu? Koniecznie przeanalizuj, które warzywa są aktualnie dostępne sezonowo, a więc często tańsze. W sezonie na cukinię, warto zjeść częściej leczo. W sezonie na dynię, warto dorzucić ją do gulaszu warzywnego, zrobić z niej zupę, a nawet ciasto. Gdy w styczniu zaopatrzenie warzywniaków pozostawia wiele do życzenia, warto zrobić zapiekankę ziemniaczaną z warzywami korzeniowymi i mrożonymi.
Na zdjęciu proste zapiekane warzywa sezonowe: marchew, seler, korzeń pietruszki, kalarepa z marynatą (woda, zioła, sos sojowy, oliwa, syrop klonowy). Zapiekane w .
To tylko niektóre z przykładów, ale warto dostosowywać menu do sezonu, a nie zakupy do wymyślnego jadłospisu. Wtedy oszczędzamy pieniądze i czas spędzony w sklepach.
Zdarza Ci się, że zostają Ci jakieś pojedyncze sztuki podwiędniętych warzyw czy niewykorzystanych produktów, które wprawdzie nadają się jeszcze do spożycia, ale oczy ich już nie połykają? 😉 Jest na to rozwiązanie. Minimum raz w tygodniu robię coś na kształt obiadu na szybko z resztek. Wrzucam wszystkie możliwe składniki do potrawki, gulaszu, a bardzo często do zapiekanki. Staram się wykorzystać wszystko do ostatniego kawałka, a takie dania to umożliwiają.
Praktykuję też częste przygotowywanie sałatek i surówek. W nich można również „recyclingować” zagubione w lodówce produkty. Zostało Ci pół papryki, pół tofu, kilka liści sałaty, niewielki ogórek, trochę szpinaku, kaszy gryczanej i garść białej fasoli z wczoraj? Dlaczego nie zrobić z tego sałatki? Wystarczy dodać pyszny dressing i gotowe.
„Sałatki z resztek” robię i przechowuję w . Na jej pokrywce możesz ołówkiem opisać danie, co ułatwia zapanowanie nad zawartością lodówki. Szkło, z którego wykonana jest salaterka, również nadaje się do obróbki termicznej w piekarniku, mikrofalówce. Możesz myć ją w zmywarce i zamrażać w niej żywność.
Kolejną istotną kwestią jest wcześniejsze przygotowanie i odpowiednie przechowywanie żywności. Już na etapie rozpakowywania zakupów możesz usprawnić ich dalsze przetwarzanie i przygotowywanie posiłków.
Dla mnie najważniejsze jest, żeby po otwarciu lodówki wszystko było dobrze widoczne. W sytuacji, kiedy nie widzisz, co znajduje się za górką piętrzących się w lodówce warzyw, łatwo o przeoczenie części jej zawartości. Później okazuje się, że szczypiorek zwiądł, natka pietruszki „przykleiła się” do ściany lodówki, a pod folią, w której znajduje się brokuł, pojawiły się ślady pleśni.
Dlatego też dbam o to, aby zaraz po rozpakowaniu zakupów, odpowiednio je przygotować do przechowywania. Często je myję, osuszam (np. czystą ściereczką), a następnie kroję, albo chociażby porcjuję.
Zdarza się też, że od razu rozdrabniam warzywa (w plastry, kostkę i in.), układam je warstwowo, aby później lub następnego dnia wsadzić je do piekarnika i upiec.
Do przechowywania żywności, jej mrożenia i obróbki termicznej w piekarniku idealnie nadają się pojemniki .
Idealnie sprawdzają mi się tu pojemniki na żywność Pyrex®, które wykonane są z doskonałej jakości hartowanego szkła żaroodpornego, które jest odporne na ekstremalne temperatury, od –40°C do +300°C. Jego odporność na szok termiczny może dochodzić aż do 220°C.
Przechowuję w nich produkty świeże w lodówce, ale również często danie upieczone w naczyniu ląduje po wystygnięciu w zamrażalniku – bez konieczności przekładania do pojemników do przechowywania.
Pojemniki usprawniają moją logistykę kuchenną. Dzięki takim naczyniom w jednym naczyniu: przechowuję, piekę, mrożę i podaję na stół.
To oszczędność czasu i wody, bo nie muszę za każdym razem osobno myć poszczególnych warzyw tylko robię to „hurtowo” i sprawnie, a później czas przygotowania posiłku mocno się skraca, bo mam produkty gotowe do obróbki, a ta – jak za chwilę się dowiesz – to już bułka z masłem.
Poza tym chętniej sięga się po warzywa, kiedy są już umyte i gotowe do spożycia niż wtedy, kiedy trzeba za każdym razem je myć i obierać. Szczególnie w sytuacjach, w których się spieszymy, takie rozwiązanie jest na wagę złota.
Mrożenie to niebywale wartościowy sposób przechowywania żywności. Generuje on bardzo niewiele strat witamin, a przy tym usprawnia naszą logistykę kuchenną.
Mrożenie pomaga nam oszczędzać czas i pieniądze, bo przecież:
- możemy mrozić produkty sezonowe (kupować, kiedy są tańsze i najbardziej wartościowe),
- jeśli warzywa przygotujesz od razu do obróbki (umyjesz i pokroisz), masz praktycznie wszystko gotowe. Zamrożone warzywa w kilka chwil ugotowane na parze staną się świetnym dodatkiem do posiłku. Możesz je też włożyć do piekarnika! Pieczone warzywa z aromatycznymi ziołami i dodatkami smakują bajecznie!
- nic nie przydaje się tak, jak zamrożony obiad, kiedy czasu na przygotowanie jedzenia brak. Kiedy wracam zmęczona i głodna do domu, dzwonię do męża i daję dyspozycję, który mrożony obiad ma wyjąć i wstawić do piekarnika (w tym samym pojemniku, więc zero pracy!). Przyjeżdżam i mam pyszny domowy obiad.
Na zdjęciu uprzednio upieczone, a następnie zamrożone danie w pojemniku z linii .
Szklane pojemniki do mrożenia i pieczenia bardzo ułatwiają mi logistykę kuchenną, bo w jednym pojemniku przechowuję lub mrożę żywność, w tym samym poddaję danie obróbce termicznej w piekarniku oraz podaję je na stół. Nadają się też do mikrofalówki.
Polecam wszystkim gotowanie większych ilości oraz jednocześnie dwu i więcej dań. Kiedy odkryłam ten magiczny sposób oszczędzania czasu, moje życie zmieniło się o 180 stopni. Przygotowując obiad, robię jednocześnie inne danie, np. kolację, obiad na jutro lub posiłek do zamrożenia. Nazywam to idealną dietą dla zapracowanych. 😉 Owszem krojenia jest nieco więcej, ale finalnie czas, w którym przebywam w kuchni zwiększa się tylko minimalnie w porównaniu do czasu, w którym gotowałam jedno danie.
Naczynia z hartowanego szkła to inwestycja na lata. Przygotowuję w nich zapiekanki, piekę warzywa i proste dania roślinne. Na zdjęciu oraz , z pomocą którego odmierzam odpowiednią ilość sosu pomidorowego do warzyw z soczewicą.
O piekarniku wspomniałam już wcześniej, pisząc o rozmrażaniu. To dla mnie istotne usprawnienie działań kuchennych, że do piekarnika trafia gotowy do obróbki posiłek (świeży, przechowywany w lodówce w naczyniu żaroodpornym lub zamrożony). Od tego momentu danie praktycznie robi się samo, a my możemy skierować swoją uwagę w stronę innych czynności, od czasu do czasu sprawdzając tylko, jak się miewa jedzenie w piekarniku i czy nie trzeba dolać odrobiny wody.
Druga kwestia, za którą kocham ten sprzęt AGD, to fakt, że można do niego włożyć więcej niż jedno naczynie, a więc robić więcej niż jedno zdrowe danie z piekarnika w tym samym czasie (patrz punkt poprzedni).
Dwa pojemniki Cook & Freeze a w nich podwójna porcja obiadowa – jedna do zamrożenia.
Jestem kulinarnym leniuchem. Pisałam to nie raz, ale przyznaję się do tego ponownie. Unikam zbyt skomplikowanych i czasochłonnych czynności w kuchni, ale również nie przepadam za zmywaniem, a więc jeśli mieszam różne potrawy w trakcie przygotowywania, mieszam je jedną drewnianą łychą.
Używam też jednego pojemnika do przechowywania w lodówce, mrożenia, pieczenia, a czasem też do zabrania ze sobą posiłku na wyjazd czy gdziekolwiek, gdzie muszę spędzić więcej niż 3 godziny. Zdarza się czasem, że zamrażam gotowy posiłek. Robię to wszystko w jednym i tym samym szklanym pojemniku na jedzenie.
Szklany – do przechowywania, mrożenia i pieczenia.
Unikam tym samym przechowywania dań w garnkach (nie wszystkie się do tego nadają) czy plastikowych pojemnikach. Nie muszę jedzenia przekładać do hermetycznego pojemnika na żywność, bo jedno naczynie pełni u mnie kilka funkcji. I co ważne, nie muszę co chwilę tego wszystkiego myć! To bardzo praktyczne rozwiązanie.
Pojemnik Cook & Store, a w nim cukinia, papryka, kalarepa, tofu oraz aromatyczne zioła i oliwa
Dlaczego szklane pojemniki na żywność Pyrex®?
Na rynku jest dużo naczyń do zapiekania i przechowywania. Mnie zawsze zależy na tym, aby produkty, które wybieram, były użytkowane przez długi czas i były możliwie uniwersalne. Nie lubię mieć w domu wielu rzeczy, a więc zdecydowałam się na takie, które są wielozadaniowe i można w nich przez wiele lat:
- przechowywać,
- mrozić,
- piec w piekarniku,
- serwować potrawy na stole (zarówno podczas rodzinnych obiadów jak i świąt, bo są bardzo estetyczne),
- podgrzewać w mikrofalówce (czasem pracuję zleceniowo i mimo że w domu nie mam mikrofalówki, mam niekiedy potrzebę podgrzania sobie posiłku w pracy lub u gości czy na wyjeździe),
- bezpiecznie przetransportować dania na spotkania rodzinne czy z przyjaciółmi.
Nadają się też do mycia w zmywarce.
Z kolei ich plastikowe pokrywki (sprawdzają się również w zamrażalniku oraz w mikrofali) są wolne od BPA.
Pokrywki posiadają praktyczne hermetyczne i wodoszczelne klipsy, co umożliwia bezpieczne przenoszenie gotowych już dań.
Podsumowując
Jeśli zastanawiasz się, jak tanio jeść bez uszczerbku na zdrowiu, zadbaj o odpowiednie planowanie posiłków i zakupów.
Postaw na sezonowe, nieprzetworzone produkty i wyrób w sobie nawyki takie jak: wstępna obróbka produktów tuż po zrobieniu zakupów oraz utrzymywanie porządku w lodówce.
Polub się z mrożeniem, przygotowywaniem więcej niż jednego posiłku jednocześnie i pokochaj piekarnik.
W tym wszystkim pomogą Ci z pewnością naczynia przyjazne środowisku i zdrowiu. Stosuj szklane pojemniki, naczynia i szklane brytfanny wysokiej jakości. To jednorazowy zakup raz na wiele lat, który pomaga planować zdrowe żywienie i oszczędzać czas oraz finanse w kuchni.
Wpis powstał we współpracy z marką . Produkty te możesz zamówić w internetowym sklepie . Odwiedź też sklepu.
Pyrex® is a trademark of Corning Incorporated used under license by International Cookware.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS