A A+ A++

Upieczenie dobrego pączka to spora sztuka. Pączek potrzebuje ciasta ręcznie wyrobionego. Jak zrobić dobre pączki? Oto prosty przepis na pyszne pączki. Jakie zrobić pączki na Tłusty czwartek? Pierwsze polskie pączki wcale nie były słodkie. Miały postać nadziewanego słoniną chlebowego ciasta, smażonego na smalcu. Do tego podawano je z tłustym mięsiwem i oczywiście zapijano wódką. Pączki zyskały słodkie oblicze w XVI wieku, a zaokrągliły się na przełomie XVII i XVIII. Zwano je zresztą nie tylko pączkami, ale również blinami, babałuchami lub na Śląsku kreplami (od niemieckiego Krapfen, oznaczającego ciasto smażone na tłuszczu).


Prosty przepis na pączki – składniki:

  • 0,75 kg mąki,
  • 6 żółtek,
  • 10-12 dkg cukru,
  • 8-10 dkg stopionego masła,
  • 8 dkg drożdży, cukier waniliowy,
  • około 1,5 szklanki ciepłego mleka,
  • 2 łyżki spirytusu (lub ocet spirytusowy),
  • olejek rumowy(niekoniecznie),
  • szczypta soli,
  • marmolada różana

przygotowanie:

W naszym przepisie na pączki przygotowanie ciasta rozpoczynamy od podgrzania mleka. Mleko należy podgrzać lekko, wsypać do niego cukier i wrzucić drożdże. Poczekać około 10 minut, aż nasz zaczyn na pączki podrośnie. Do miski wsypać przesianą mąkę, szczyptę soli, wlać drożdże, dodać 6 żółtek. Ciasto na pączki należy wyrabiać ręcznie, dodając tyle ciepłego mleka by było miękkie, pulchne i sprężyste, ale nie rzadkie. Gdy jest za gęste – dodajemy mleko; gdy jest zbyt rzadkie – dosypujemy mąki. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od miski wolno wlewamy rozpuszczone masło (nie może być gorące, najlepiej, żeby było letnie). Ciasto na pączki wyrabiamy do czasu, gdy ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk i miski – wtedy dodajemy spirytus. Po wyrobieniu ciasta na pączki odstawiamy je na około 1 godzinę i czekamy aż wyrośnie. Pączek kalorie – ile kalorii ma jeden pączek. Jak je spalić (ZOBACZ TABELĘ) sprzątanie, całowanie czy fitness – wybierz najlepszy sposób na pozbycie się pączkowych kalorii Prosty przepis na pączki – formowanie pączków i ich smażenie Gdy ciasto podwoi swoją objętość, należy je rozwałkować na blacie posypanym mąką. Szklanką wykrawać krążki, nakładać po porcji marmolady i zlepiać – formując pączki. Układać na posypanym mąką stole, poczekać aż pączki wyrosną (około 15 minut). Smażyć w mocno rozgrzanym oleju lub smalcu.

(żródło internet, wikipedia)

Echo Chorzowa, informacje, wiadomosci, aktualnosci

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNOWE, TAŃSZE BILETY
Następny artykułDziś mecz kwalifikacji do ME Polska – Izrael!