A A+ A++

Jak wiadomo tłusty czwartek od lat świętujemy jedząc najróżniejsze słodkości. Oto propozycje przygotowania dwóch tradycyjnych przysmaków w nietypowym wydaniu na łasuchowe święto.

Pączki z masą toffi i prażonymi migdałami

Składniki ok. 25 szt:

ciasto:

  • ok. 450 mąki pszennej do drożdżowych wypieków,
  • 200 g mleka,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 50 g cukru trzcinowego,
  • szczypta soli,
  • 1 całe jajko,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki spirytusu,

masa toffi:

  • 200 g cukru białego kryształ,
  • 4 łyżki wody,
  • ok 100 ml słodkiej śmietanki 30%.

ponadto:

  • olej rzepakowy do smażenia,
  • migdały.

Przygotowanie:

Ciasto:

Mleko podgrzewamy (ma być ciepłe ok 40°C).

W dużej misce mieszamy mleko z drożdżami, cukrem, solą i 100 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min.

Do zaczynu drożdżowego dodajemy jajko, żółtka i całość miksujemy. Powoli dodajemy mąkę, spirytus i nadal miksujemy. Kiedy (podczas miksowania) ciasto będzie stawiać opór, zaczynamy  wyrabiać go ręką, stopniowo dodając pozostałą część mąki.

Ciasto powinno być jednolite i gładkie.

Ciasto pozostawiamy w misce pod przykryciem, aż podwoi swoją objętość, następnie wyjmujemy i wałkujemy na grubość ok. 1 cm.

Wycinamy krążki za pomocą np. literatki i układamy na podsypanej mąką bawełnianą ściereczką. Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.

Olej rozgrzewamy (tłuszczu powinno być tyle, żeby pączki swobodnie mogły w nim pływać), odpowiednią temp.

Rada: temp. sprawdzamy za pomocą długiej drewnianej wykałaczki. Wkładając ją pionowo do dna garnka, powinny pojawić się bąbelki wokół wykałaczki, wówczas temp. jest odpowiednia.

Pączki wkładamy partiami do oleju i smażymy na wolnym ogniu. Kiedy będą rumiane odwracamy na drugą str. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

Całe migdały (mogą być ze skórką) prażymy na suchej patelni, studzimy i kroimy w drobną kostkę.

Masa toffi:

Do rondelka wsypujemy cukier i dodajemy 2 łyżki wody. Stawiamy na ogniu i czekamy, aż cały cukier  się roztopi i uzyska lekko brązowy kolor (nie mieszamy).Wlewamy śmietankę i energicznie mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji.

 

Upieczone pączki polewamy masą toffi i od razu posypujemy migdałami.

Rada:  jeśli masa jest zbyt gęsta wystarczy dolać więcej śmietanki.

 

Upieczone pączki polewamy masą toffi i od razu posypujemy migdałami.

 

 

Fantazyjny chrust (faworki)

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 4 całe jajka,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • 60 g masła,
  • 60 g cukru trzcinowego,
  • szczypta soli,
  • 4 łyżki śmietanki 30%,
  • 800 g smalcu (4 kostki),
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

Jajka mieszamy z solą, cukrem i  śmietanką, nie ubijamy.

Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy za pomocą noża z masłem. Robimy w mace wgłębienie, dodajemy masę jajeczną, spirytus i zarabiamy nożem, zgarniając z zewnątrz mąkę do środka. Wyrabiamy ciasto, konsystencja powinna być gładkie i miękka. Ciasto dzielimy na 4 części i porcjami wałkujemy jak na pierogi, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Pozostałe ciasto przykrywamy głębokim talerzem lub zawijamy w folię spożywczą.

Za pomocą nożyka kroimy w długie paski o szerokości nie więcej jak 1 cm. Paski nie muszą być równej długości. 

Smalec rozgrzewamy w garnku o szerokim dnie.

Paski ciasta wrzucamy partiami na rozgrzany tłuszcz i smażymy z dwóch stron na kremowo złoty kolor. Chrust od razu przekładamy za pomocą 2 widelców na ręcznik papierowy. Można przygotować różne kształty np. przez złączenie końcówek, skręcenie czy zawiązanie pasków.

Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem z wanilią.

Rada: żeby zacząć smażyć chrust, sprawdzamy czy smalec jest odpowiednio gorący, wystarczy jeden kawałek wrzucić i zobaczyć czy będzie się rumienił.

Świeże rozwałkowane ciasto należy smażyć od razu, bo jeśli za długo poleży i zeschnie, będzie zabierać za dużo tłuszczu. Zbyt cienko rozwałkowane, też będzie bardziej nim przesycone.

Przepisy według Pani Moniki Lemko. Więcej fantazyjnych przepisów znajdziecie na https://monikismakolyki.blogspot.com/

 

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułFrancuzi zerwali współpracę z Tuchowem przez uchwałę o LGBT. Burmistrz Włodawy składa propozycję
Następny artykułZima się skończyła, zanim się zaczęła. Żurawie już przyleciały do Poleskiego Parku Narodowego