A A+ A++

Życie w ciągłym biegu, stres i brak czasu na regularne spożywanie posiłków niewątpliwie bardzo źle wpływają na nasze zdrowie. Coraz częściej słyszymy o poważnych chorobach czy dolegliwościach naszych znajomych lub bliskich nam osób. Niejednokrotnie problemy te dotyczą nas samych. Niestety, często bywa tak, że gdy dowiadujemy się o chorobie, sytuacja jest już na tyle poważna, że niewiele, albo nic już nie możemy zrobić. A może warto pomyśleć o podreperowaniu zdrowia zanim stracimy nad nim kontrolę?

Bardzo prostym i skutecznym sposobem na to jest oczyszczenie naszego organizmu przez post owocowo-warzywny. Pozwala on również, jeśli jest restrykcyjnie przestrzegany, efektywnie zrzucić zbędne kilogramy. Catering dietetyczny Zielona Terapia, który prowadzę, oferuje i poleca post warzywno-owocowy oparty na zaleceniach dr Ewy Dąbrowskiej. Dieta ta jest bardzo prosta, ale dosyć wymagająca. Pozwala na spożywanie tylko określonych warzyw i owoców. Niedozwolone jest jedzenie m.in. mięsa, nabiału, cukru, tłuszczu, alkoholu czy kawy. Niedobór tych składników w przyjmowanych posiłkach sprawia, że organizm ‘przełącza się’ na tzw. odżywianie wewnątrzkomórkowe (autofagia), by pozyskać potrzebne mu białka i tłuszcze. Bezpośrednim efektem tego jest utrata wagi podczas diety. W pierwszej kolejności organizm pochłania zgromadzony w tkankach tłuszcz trzewny. W procesie odżywiania wewnętrznego następuje zamiana zwyrodniałych elementów komórek na glukozę, dowóz której w czasie postu jest znikomy, a która jest niezbędna dla funkcjonowania mózgu i serca. Jednocześnie chore i zniszczone struktury organizmu są odbudowywane i odzyskiwane w procesie recyklingu, co w swoich badaniach nad autofagią wykazał laureat nagrody Nobla (2016) – prof. Yoshinori Ohsumi. Dzięki takiemu postowi realne staje się odwrócenie wielu przewlekłych chorób cywilizacyjnych, takich jak np. cukrzyca typu II, nadciśnienie, choroba niedokrwienna serca, zakrzepica czy zaburzenia lipidowe. Warunkiem koniecznym osiągnięcia oczekiwanych efektów jest wyeliminowanie z diety, już przed postem, niektórych elementów (np. mięsa czy kawy), bezwzględne przestrzeganie diety w czasie jej trwania, jak i wychodzenia z niej, oraz prowadzenie aktywności ruchowej. Jeśli nie chcemy, aby efekt był krótkoterminowy, powinniśmy wprowadzić zdrowe odżywianie na stałe do swojego menu, stosować aktywność ruchową i okresowo powtarzać wspomniany post.

Dlaczego post owocowo-warzywny w Wielkim Poście?
Bardzo ważnym aspektem tego typu diety jest sfera duchowa, o czym niejednokrotnie wspomina dr Dąbrowska. Podobny rodzaj postu opisany jest w Piśmie Świętym w księdze Daniela (Dn. 1,12-15), stąd post warzywno-owocowy często jest utożsamiany z biblijnym postem Daniela. Każdy, kto podejmuje post, powinien równocześnie uporządkować swój stosunek do otaczającego świata i dążyć do harmonii psychiczno-duchowej. Jestem przekonana, że czas Wielkiego Postu doskonale temu sprzyja.

Materiały nadesłane
Tekst sponsorowany

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKolejna kraksa na ruchliwym skrzyżowaniu
Następny artykułSpotkanie z ludźmi dobrego serca