Zwierzęta z własnego gospodarstwa oraz od okolicznych rolników będzie można ubijać w rzeźniach rolniczych zlokalizowanych w gospodarstwie. Od 18 lutego w życie wchodzą nowe przepisy ułatwiające taki rodzaj uboju.
- aby móc założyć taką ubojnię, trzeba będzie odbyć bezpłatne szkolenie organizowane przez powiatowego lekarza weterynarii oraz mieć trzymiesięczną praktykę na stanowisku ubojowym.
- rzeźnia rolnicza może znajdować się na terenie gospodarstwa rolnego i może tam odbywać się ubój na małą skalę, oznacza to, że dziennie rzeźnia rolnicza może przerobić do 25 kur czy kaczek, 1 krowę czy do 10 świń
- w rzeźniach rolniczych będzie można dokonywać rozbioru pozyskanego z ubitych w tych rzeźniach zwierząt, natomiast przetwarzanie ma się odbywać w ramach innych form działalności np. rolniczego handlu detalicznego
- W rzeźni rolniczej rolnik może ubijać zwierzęta utrzymywane we własnym gospodarstwie. Może także prowadzić ubój zwierząt przywiezionych z innych gospodarstw pod warunkiem, że znajdują się one w tym samym powiecie.
- jeżeli rolnik będący właścicielem rzeźni rolniczej chce prowadzić ubój także dla innych gospodarstw z tego samego powiatu, wówczas w jego rzeźni musi pojawić się dodatkowo zagroda dla zwierząt chorych lub podejrzanych o chorobę zakaźną.
- jeśli w rzeźni rolniczej odbywa się dodatkowo rozbiór mięsa musi mieć oddzielne pomieszczenie–chłodnię na mięso pakowane i niepakowane. Jeśli nie ma możliwości wygospodarowania chłodni, wówczas mięso powinno być wyposażone w dwie chłodziarki przy czym jedna ma służyć do przechowywania mięsa pakowanego, a druga do niepakowanego.
Roczne limity uboju w rzeźni rolniczej
drób – 91 25 szt.
zajęczaki – 9125 szt.
ptaki bezgrzebieniowe – 365 szt.
świnie do 15 kg – 3650 szt.
świnie powyżej 15 kg – 2190 szt.
owce i kozy do 15 kg – 3650 szt.
owce i kozy powyżej 15 kg – 2190 szt.
bydło i konie do 3 miesięcy – 720 szt.
bydło i konie powyżej 3 miesięcy – 365 szt.
dzikie zwierzęta kopytne utrzymywane w warunkach fermowych – 1085 szt.
Istotny jest też fakt, że mięso pochodzące z rzeźni rolniczych może być sprzedawane wyłącznie w Polsce, dodatkowo powinno być też oznakowane pieczęcią weterynaryjną.
Tak na prawdę w niewielu miejscach w Polsce możliwy jest dziś zakup swojskich wędlin i mięsa. Większość z nas dokonuje zakupów w dyskontach, gdzie jakoś tego typu produktów nie zawsze bywa wysoka. Być może zmiany, które wprowadził minister rolnictwa sprawią, że smakowite produkty prosto od rolników będą bardziej dostępne.
Więcej w materiale video poniżej:
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS