A A+ A++

Kasza jaglana. Można ją kochać lub nienawidzić! Nie można jednak zarzucić jej braku właściwości zdrowotnych. Ostatnio ma swój dobry czas na naszych stołach, bo po latach zapomnienia wróciła jako niekwestionowana królowa kasz.

Podziel się

Kasza jaglana. Bez glutenu i dla zdrowia (iStock.com)

doow3x4

Kasza jaglana znana było na terenach Indii, Afryki i Chin już w neolicie, a wzmianki o niej możemy znaleźć w Starym Testamencie. Ma właściwości prozdrowotne, które zawdzięcza witaminom z grupy B, lecytynie, solom mineralnym, białkom, złożonym węglowodanom i krzemionkom. Zawiera ponadto potas, żelazo, magnez, miedź i fosfor.

Kasza jaglana jest pozyskiwana z prosa i jako jedyna wśród wszystkich kasz ma działanie zasadotwórcze, pomocne przy leczeniu nowotworów. Pomaga również osobom chorującym na infekcje drożdżakowe. Lecytyna natomiast korzystnie wpływa na pamięć i reguluje poziom cholesterolu we krwi. Ma właściwości oczyszczające i detoksyzacyjne dla organizmu. Działa antywirusowo i neutralizuje kwasy żołądkowe, jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Produkty z kaszy jaglanej powinny stosować osoby chore na celiakię, nietolerancje pokarmowe, na infekcje pogodowe oraz wszyscy, którzy zwracają uwagę na smaczne i zdrowe składniki w swojej diecie.

Zobacz też: Jak wybrać najlepsze pączki

doow3x4

Jak gotować kaszę jaglaną?

Kasza jaglana ma orzechowy, ale nieco gorzki smak. Niektórym ta gorycz psuje komfort jedzenia, ale można się jej pozbyć przelewając na sicie kaszę przed gotowaniem na zmianę zimną i gorącą wodą. Inny sposób to moczenie kaszy jaglanej w zimnej wodzie godzinę przed gotowaniem.

Jeżeli chcemy ugotować kaszę jaglaną na sypko, bierzemy 1 część kaszy i 2 części wody. Jeśli ma być kleista bierzemy 1 część kaszy i trzy części wody.
Pamiętajmy, że kasza jaglana powinna się gotować 15 do 20 minut na wolnym ogniu.

doow3x4

Jak jeść kaszę jaglaną?

Kasza jaglana jest uniwersalnym produktem i można jeść ją na słodko i słono, jako potrawę samodzielną lub dodatek do innych dań. 1 szklanka kaszy jaglanej – 180 g ma tylko 214 kcal!

Śniadanie z kaszą jaglaną

Ugotuj kaszę jaglaną na sypko lub aby była kleista – na wodzie lub ‘mleku’ roślinnym. Dodaj ulubione owoce – świeże lub suszone, pestki, miód, jogurt.
Możesz też wszystko przełożyć do kielicha blendera i zmiksować – ten świetny koktajl będzie doskonałym porannym posiłkiem.

doow3x4

Kasza jaglana z warzywami

Ugotuj kaszę jaglaną na wodzie z solą. Ulubione warzywa ugotuj na parze lub usmaż na oliwie. Gotowe wymieszaj z ugotowaną kaszą jaglaną. Dodaj kurkumę, imbir, wędzoną paprykę.

Krupnik jaglany z suszonymi borowikami, lubczykiem i olejem z ogórecznika

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 5 suszonych borowików
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pora
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • sól i pieprz do smaku

doow3x4

Do podania: 1 łyżka posiekanych liści lubczyku i olej z ogórecznika

Przygotowanie: kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem na sicie. Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki. Seler i por także w plasterki. Do garnka wkładamy masło klarowane i pokrojone warzywa. Podsmażamy kilka minut mieszając. Zalewamy je 1 litrem najlepiej gorącej wody. Dodajemy suszone grzyby i kaszę. Gotujemy ok. 20 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Rozlewamy krupnik do misek, polewamy każdą porcję 1 łyżką oleju z ogórecznika i posypujemy lubczykiem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSeniorzy z “Hetmana” najlepsi w I rundzie Drużynowych Mistrzostw Województwa w Szachach Klasycznych
Następny artykułKonkurs na najlepszą fotorelację „1940-2020. 80. Rocznica mordu katyńskiego”