A A+ A++

Podsmaż cebulkę na oliwie. Dodaj pokrojone drobno boczniaki. Duś grzyby z cebulą aż grzyby zmiękną i odparują wodę, kilka minut. Połowę kaszy i grzybów zmiksuj krótko. (Można ten krok pominąć ale zmiksowane składniki fajnie połączą farsz). Połącz kaszę, grzyby i ich mix. Odłóż do czasu przygotowania ciasta.

Do miski wsyp mąkę, zalej gorącą wodą, dolej tłuszcz. Odstaw na chwilę po czym wymieszaj łyżką, aż mąka wchłonie płyny (ciasto jest jeszcze bardzo gorące). Wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło z łatwością od blatu i rąk. Odkrywaj kawałki ciasta, resztę pozostaw w misce pod przykryciem, aby nie wyschło i było ciepłe. Rozwałkuj ciasto na cienki placek i wycinaj koła o średnicy około 5 cm. Nałóż farsz na 1 koło, przykryj drugim i zlep brzegi. Jeśli chcesz uzyskać taki skręt jak na zdjęciu, podwijaj po kawałku ciasta do góry i zlepiaj z resztą. Gotuj w wodzie z odrobiną oliwy/oleju około 4-5 minut od wypłynięcia.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułDziś gwarą kociewską…
Następny artykułBezpieczne morsowanie – pierwsza pomoc