Na rozpoczęcie sezonu grillowego musimy jeszcze trochę poczekać. Na szczęście istnieją sposoby, dzięki którym przygotujesz skwierczące mięso i doskonale przyrządzone warzywa nawet podczas największej ulewy i śnieżycy. Podpowiadamy, jak wybrać najlepszy grill elektryczny.
Podziel się
(iStock.com)
Zanim przyjdzie wiosna
Z utęsknieniem czekamy na pierwsze oznaki wiosny, a co za tym idzie, lepszą pogodę. Wyższa temperatura pozwoli nam wreszcie na spędzanie czasu poza domem, chociażby organizując grillowanie. Nie ma co się oszukiwać, do tego momentu minie jeszcze dłuższa chwila.
Tradycyjne grillowanie niestety wymaga szczególnych warunków – braku wiatru i deszczu nie tylko przez chwilę, ale przez przynajmniej kilka godzin. Póki pogoda się nie uspokoi, nie ma co myśleć nawet o próbach podpalenia grilla ogrodowego. Jeśli tęsknisz za aromatem grillowanych potraw, możesz wyposażyć swoją kuchnię w niewielki grill elektryczny, z którego możesz korzystać przez cały rok, bez względu na pogodę.
Podziel się
Zalety grilla elektrycznego
Choć sprzęt ten ma wiele przeciwników, którzy twierdzą, że nic nie zastąpi dymnego aromatu pieczonych na węglach składników, ma on również wiele niepodważalnych zalet. Nie wymaga czasochłonnego rozpalania, co w przypadku tradycyjnego grilla nieraz może skończyć się zdenerwowaniem i porażkami, więc obiad uda się zawsze, nawet jeśli za oknem szaleje śnieżyca.
Poza tym grill elektryczny jest mobilny. Oznacza to, że możesz użyć go wszędzie tam, gdzie masz dostęp do gniazdka elektrycznego. Wyjazd na kemping, wakacje czy działkę – wystarczy, że sprzęt spakujesz do bagażnika, a po wyjęciu i podłączeniu do prądu od razu będzie gotowy do działania.
Podziel się
Kolejną ważną kwestią, która zachęca do posiadania grilla elektrycznego, jest fakt, że ułatwia on kontrolowanie przygotowywanych składników. W przypadku tradycyjnej metody płomienie liżące mięso od dołu mogą szybko je wysuszyć i spalić warzywa. Wielostopniowa, ręczna regulacja w modelu elektrycznym pozwoli ci dostosować moc do każdego produktu, który będziesz chciał grillować. Każdy z nich po zdjęciu z płyty grillowej będzie soczysty i smaczny.
Podczas grillowania warto wziąć pod uwagę także kwestie zdrowotne. Dania przygotowywane na grillu tradycyjnym niestety zawierają dużo więcej związków rakotwórczych pochodzących z dymu. Elektryczny model pomoże ci więc zadbać o zdrowie i przygotować dania, które zachwycą domowników i gości.
Jaki grill elektryczny wybrać?
Producenci grillów elektrycznych prześcigają się w nowatorskich rozwiązaniach. Klienci zainteresowani zakupem sprzętu mają więc w czym wybierać. Przed zakupem jednak warto zastanowić się, w jaki sposób będziemy korzystać z grilla.
Jeśli zależy ci na niewielkim sprzęcie, którego będziesz używać jedynie w domu, wybierz niewielką płytę grillową ułatwiającą przewracanie produktów i kontrolę ich wysmażenia. Taka płyta jest również najmniejsza i najłatwiejsza do czyszczenia. Z łatwością zmieści się do szafki nawet w małej kuchni.
Podziel się
Kolejną możliwością jest zakup grilla elektrycznego złożonego z dwóch płyt grillowych, pomiędzy które władamy wybrane przez nas składniki. Dodatkowym plusem takiego modelu jest możliwość używania go do zgrzewania kanapek na ciepło. Śniadania i kolacje nagle staną się bardziej ekscytujące, a ser wypływający spomiędzy chrupiących kromek świetnej jakości chleba przekona do jedzenia nawet największego niejadka.
Ciekawą opcją jest również grill elektryczny na nóżkach, który do złudzenia przypomina model tradycyjny. Zamiast miejsca na węgiel i rozpałkę posiada on płytę rozgrzewającą się po podłączeniu grilla do prądu. To rozwiązanie spodoba się przede wszystkim osobom, które posiadają działkę lub dom z działką i chciałyby mieć możliwość wystawienia grilla na zewnątrz w trakcie ciepłych miesięcy.
Podziel się
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS