Ciasto na andrzejki. Goście będą zachwyceni
Andrzejkowy wieczór, pełen wróżb i magii, jest jedną z lepszych okazji do spotkań z przyjaciółmi. Kiedy długie wieczory wręcz zachęcają, by zostać w domu i napawać się przytulną atmosferą, nic nie stoi na przeszkodzie, by zabawę zorganizować w zaciszu własnych czterech ścian. Co jednak podać gościom, by ich zaskoczyć?
Zobacz również:
Nieco chłodniejsze miesiące zmuszają do poszukiwania kreatywnych kuchennych rozwiązań. Nie ma już bowiem mowy o świeżych owocach – wiśniach, truskawkach czy malinach – na bazie których dotąd bez przeszkód przygotować można było smaczne, bezowe chmurki czy biszkoptowe ciasta z galaretką. Nie oznacza to jednak, że w spiżarce nie czekają sezonowe produkty, które zazwyczaj traktowane bywają nieco po macoszemu. Tymczasem z niewielką pomocą mogą zamienić się w prawdziwie królewski, zachwycający nawet najbardziej wymagające podniebienie wypiek.
Co na imprezę andrzejkową? Za tym ciastem goście wręcz przepadają
Tradycyjna szarlotka, chociaż wraz z nadejściem jesieni staje się punktem obowiązkowym w słodkim menu niemal każdej kucharki, przez wielu traktowana bywa jako ciasto przygotowywane w ostateczności – najczęściej wtedy, kiedy jabłka w piwnicy proszą o to, by po nie sięgnąć. Tymczasem może zaskoczyć swoim smakiem, mocno rozprawiając się z łatką “zwyczajnej”. Czas docenić więc jej walory – szczególnieszczególnie że te dojrzeli już zagraniczni turyści.
Chociaż jabłecznik wydaje się nieco pracochłonny, ostateczny smak wynagrodzi długie minuty spędzone w kuchni. Pod warunkiem, że wzbogacimy go niepozornym, ale mocno odmieniającym aromat ciasta dodatkiem. Wraz z nadejściem końcówki listopada zawsze przygotowuję szarlotkę z budyniową nutą – serwując ją kolejno podczas andrzejkowej kolacji. Goście zawsze doceniają jej smak.
Prosty jabłecznik z budyniem. Goście szybko poproszą o dokładkę
Jabłecznik z budyniową nutą za sprawą dodatku budyniu podkreśla smak owoców waniliowym aromatem. Jest przy tym kruchy i wręcz rozpływa się w ustach. Aż żal nie spróbować. Potrzebować będziemy:
-
3 szklanki mąki pszennej,
-
1 szklankę cukru,
-
250 g masła lub margaryny,
-
2 żółtka jajka kurzego,
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-
2 budynie śmietankowe w proszku,
-
3 szklanki mleka,
-
6 dużych jabłek – najlepiej Szarą Renetę lub inne, ale lekko kwaskowe.
-
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę wymieszaj na stolnicy z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i posiekaj. Pośrodku zrób dołek, do którego wlej kolejno żółtka. Całość zagnieć na jednolite, sprężyste ciasto.
-
1/3 przygotowanego ciasta zawiń w folię spożywczą i odłóż do zamrażarki. Pozostałą część rozwałkuj i ułóż na dnie wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 36×21 cm. Wyłóż też boki na wysokość około 2 cm. Jeśli ciasto się rwie, nie obawiaj się sklejania go palcami. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
-
Jabłka obierz i pokrój w ósemki. Usuń gniazda nasienne. Równomiernie rozłóż na cieście.
-
Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeszcze gorący wylej na jabłka.
-
Wyjmij z zamrażarki umieszczone w niej wcześniej ciasto. Zetrzyj na tarce lub porwij w dłoniach i rozłóż na budyniu.
-
Ciasto przełóż do piekarnika. Piec przez 50-60 minut, do lekkiego zarumienienia, w temperaturze 180 st. C. Smacznego!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS