Youtuber Krzysztof Adamiec, autor kanału Celiak testuJE, na którym sprawdza i testuje lokale z certyfikatem “menu bez glutenu”, odwiedził ostatnio działającą w Lipinach Gospodę u Wiedźmy.
Krzysztof cierpi na celiakię i od 18 lat jest na diecie bezglutenowej. W związku z tym odwiedza bistra, restauracje, pizzerie, a nawet kebaby, w których osoby z nadwrażliwością na gluten mogą zjeść smacznie i zdrowo. Stąd też na jego drodze Gospoda u Wiedźmy, która od lat szczyci się tym, że może dostosować się do najbardziej wyszukanej diety, a w tej bezglutenowej wręcz się specjalizuje.
YouTuber już na początku filmu przyznaje, że to co go zaskoczyło w gospodzie to fakt, że można tam spróbować dań m.in. dla diabetyków, wegetarian, a także osób będących na diecie ketogenicznej.
– Dajcie znać na kuchni wcześniej, że potrzebujecie takie danie, a pani wam je, oczywiście w miarę możliwości, przygotuję – podpowiada.
On, jako pierwsze, testuje bezglutenowe pierogi ruskie (33 zł za 10 sztuk). Chwali przede wszystkim bardzo delikatne ciasto, sporą ilość farszu i to, że się nie rozpadają.
– Przyznam szczerze, że nawet osoba na diecie glutenowej gdyby spróbowałaby tych pierogów, myślę, że nie powiedziałaby o nich, że są one w wersji bezglutenowej – przekonuje.
Drugim daniem, które wjeżdża na stół, są bezglutenowe knedle z owocami (35 zł za 6 sztuk) polane śmietaną i posypane cukrem pudrem. Krzysztof pierwszego próbuje tego ze śliwką i stwierdza szybko, że przygotowywane są prawdopodobnie z mąki migdałowej. Śliwka na słodko okazuje się jednak lekko kwaskowa, a same knedle, jak twierdzi, rozpływają się w ustach. Podobnie jest zresztą z tym, w którym nadzieniem jest wiśnia. Do wyboru jest jeszcze truskawka, malina i borówka w związku z czym Youtuber radzi, by każdego knedla zamówić z innym nadzieniem.
Krzysztof próbuje również pierogów ze szpinakiem (33 zł za 10 sztuk), które zaserwowała mu kuchnia. Dzięki uprzejmości właścicieli lipińskiej gospody widzowie kanału Celiak testuJE mogą też zobaczyć jak te pierogi powstają. Ma też okazję spróbować pierogów z malinami polanych śmietaną i oprószonych cukrem pudrem (33 zł za 10 szt.) oraz szafranowej zupy rybnej z jesiotra z pierożkami z dodatkiem ryby. Jak smakowało mu to ostatnie danie można zobaczyć tutaj.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS