Na wigilijnym stole króluje od czasów PRL-u. Karp stał się nieodłącznym elementem wieczerzy zaledwie kilkadziesiąt lat temu. Ryba zawdzięcza swoją karierę ówczesnym władzom. W 1947 roku pojawiła się reklama opatrzona hasłem: “Karp na każdym wigilijnym stole w Polsce”. I tak, ryba zagościła na świątecznych stołach Polaków. Nie dość, że była dość prosta i dość tania w hodowli, to jeszcze była wówczas jedyną łatwo dostępną rybą. Można ją było otrzymać nie tylko w formie zakupu, ale również jako premię w zakładzie pracy.
Karp nadal gości na wielu wigilijnych stołach w Polsce i do dziś uchodzi za jeden z najważniejszych przysmaków uroczystej kolacji. Nie bez powodu wiele osób śledzi więc kwestie dotyczące cen karpia.
Ceny karpia 2024. Ile w tym roku zapłacimy za wigilijny przysmak?
W 2023 roku za świeżego karpia w sklepach płaciliśmy od 25 do 30 zł za kilogram. Ile zapłacimy za popularną rybę w 2024 roku? “Gazeta Pomorska” podaje, że w Kujawsko-Pomorskiem rybę można już kupić w różnych gospodarstwach rybackich i na targach. We Włocławku, Grzmiącej i Brodnicy cena karpia w detalu to 25 zł za kilogram.
W rozmowie z “Faktem” Damian Żuber ze Stawów Milickich przyznaje, że w Boże Narodzenie ceny ryby nie pójdą w górę.
“Jest jeszcze za wcześnie, żeby mówić o ostatecznej cenie. Ustalimy ją na początku grudnia, kiedy skończą się odłowy. Przewidujemy taką ilość karpia, jak w zeszłym roku. Cena też nie powinna być dużo niższa czy wyższa, ale na podobnym poziomie jak w 2023 roku” – mówi ekspert w rozmowie z “Faktem”.
Karpia możemy kupić również w dyskontach. Aktualne ceny sprawdził serwis Interia Biznes. Na przykład w Lidlu za świeży płat ryby ze skórą zapłacimy 5,49 zł za 100 g (za 1 kilogram trzeba więc zapłacić ponad 50 zł). Sieć Selgros Cash&Carry oferuje natomiast 100 g karpia w cenie 3,14 zł (za 1 kilogram zapłacimy więc ponad 30 zł).
Zobacz również:
Cena karpia w cateringu świątecznym
Niektórzy zamiast przygotowywać samodzielnie wigilijną kolację, z pewnością skorzystają z cateringu. Na rynku nie brakuje rozmaitych ofert, wśród których ważne miejsce zajmuje również karp. Ile w takim wydaniu kosztuje ryba? Przykładowo, w ofercie jednej z restauracji za ok. 200 gramów karpia tradycyjnego, smażonego zapłacimy 48 zł. Dla porównania: za łososia (ok. 200 g) czy sandacza (ok. 150 g) z dodatkami zapłacimy 50 – 55 zł.
Jedna z firm cateringowych ma w swojej ofercie również karpia w galarecie. Za 1 kilogram takiego dania zapłacimy 145 zł. Przykładowo za panierowany dzwonek z karpia (130 g) zapłacimy 19 zł.
Będzie zakaz sprzedaży żywego karpia?
Wraz z coroczną sprzedażą karpi powracają również kontrowersje. Chodzi o formę sprzedaży ryb. Temat zakazu sprzedaży żywego karpia powraca jak bumerang. W 2024 roku do Sejmu trafił obywatelski projekt ustawy dotyczący ochrony zwierząt “Stop łańcuchom”, w którym znajduje się m.in. punkt o zakazie sprzedaży detalicznej ryb poza akwariowych. Zakłada on uznanie sprzedaży żywych ryb za znęcanie się nad zwierzętami. Obywatelskim projektem Sejm ma zająć się podczas posiedzenia 19 listopada.
Źródło: Interia, Gazeta Pomorska, Fakt
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS