Niebezpieczne substancje na łopatce do patelni
W poniedziałek informowaliśmy o ostrzeżeniu publicznym, które dotyczyło wykrycia bakterii Listeria monocytogenes w partii boczku wędzonego. Również w poniedziałek, przekazaliśmy komunikat wydany przez sieć sklepów Auchan o wycofaniu ze sprzedaży popularnego żelu pod prysznic, zawierającego bakterię pseudomonas aeruginosa, czyli pałeczki ropy błękitnej.
Jest to bakteria żyjąca głównie w glebie i wodzie oraz na powierzchni roślin i rzadziej na skórze zwierząt. Bakteria może prowadzić do infekcji skóry, zakażenia układu pokarmowego i oddechowego, dróg moczowych, zapalenia ucha środkowego i zewnętrznego, zapalenia zatok. Do najczęstszych zakażeń dochodzi u osób o obniżonej odporności.
We wtorek w godzinach popołudniowych na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawił się najnowszy komunikat, w którym czytamy: “W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej w badaniach stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych z określonej poniżej łopatki do patelni. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzkiego i nie powinny znajdować się w żywności”.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Łopatka do patelni
Kod EAN: 57158001001000000100 224
Kraj pochodzenia: Niemcy
Dystrybutor w Polsce: TEDi Sieć Handlowa Sp. z o.o., 11 Listopada 11, 40-387 Katowice
Ponadto GIS informuje, że firma TEDi Sp. z o.o. zadeklarowała, że produkt został usunięty z sali sprzedaży we wszystkich sklepach tej sieci w dniu 19.11.2024 r. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej przy współpracy z polskim dystrybutorem, monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu.
GIS apeluje do konsumentów
Główny Inspektorat Sanitarny wydał zalecenia dla konsumentów, którzy posiadają wadliwy produkt wskazany w komunikacie. Osoby, które nabyły łopatkę do patelni o kodzie EAN 57158001001000000100 224 – pod żadnym pozorem nie powinny jej używać.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS