Zobacz również:
Kaki, inaczej persymona to owoc pojawiający się na drzewie hurma, czyli hebanowcu wschodnim, przypominającym trochę europejską jabłoń. W Europie uprawiany jest on głównie we Włoszech, Hiszpanii oraz Grecji. Hurma, nazywane też “drzewem siedmiu cnót” owocuje na początku jesieni, głownie od sierpnia do października, wydając kuliste lub sercowate owoce kaki. Kaki przypomina smakiem dojrzałe, słodkie śliwki i, choć zjadany jest głównie na surowo, to coraz częściej przetwarzany jest na soki i powidła.
Kaki to prawdziwa, witaminowa bomba, bogata w biologicznie aktywne i całkowicie biozgodne z organizmem człowieka witaminy i minerały, takie jak:
-
kwas askorbinowy,
-
witamina A,
-
witamina K,
-
tiamina,
-
wapń,
-
magnez,
-
potas.
Badania wykazały, że kaki pozytywnie wpływa na funkcjonowanie narządu wzroku, zapobiegając “kurzej ślepocie”, wzmacnia układ krwionośny i zapobiega odkładaniu się złego cholesterolu we krwi. Jak się okazało, ma też bardzo pozytywny wpływ na skórę!
Maseczka na bazie owocu kaki. Wygładza i odmładza
Naukowcy udowodnili, że substancje czynne oraz kwasy organiczne obecne w kaki odmładzają i wyrównują koloryt skóry, a witaminy mocno odżywiają i chronią ją przed czynnikami zewnętrznymi. W persymonie znajdują się również garbniki, czyli przeciwutleniacze walczące z wolnymi rodnikami i spowalniające proces starzenia. Aby w pełni wykorzystać właściwości kaki, warto przygotować domową maseczkę, która odżywi i wygładzi skórę, a stosowana regularnie wizualnie ją odmłodzi.
Do przygotowania maseczki z kaki potrzebny nam będzie jeden owoc, który należy dokładnie umyć i przekroić na pół. Z jednej połówki wydrążamy miąższ, a następnie zgniatamy go łyżką na gładką pastę. Dodajemy łyżeczkę mąki ryżowej i całość dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną maseczkę nakładamy na oczyszczoną twarz i szyję na około 10-15 minut, a następnie dokładnie spłukujemy.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS