A A+ A++

Czarne gołąbki krużewnickie – jak wyglądają i smakują?

Kuchnia osadników z Kresów południowo-wschodnich (m.in. tarnopolskie, stanisławowskie, lwowskie) wyróżniała się upodobaniem do potraw mącznych, takich jak pierogi, czy gołąbki z nadzieniem, a także znajomością przyrządzania potraw z grzybami oraz barszczy – białego i czerwonego – informuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Jak wynika z opisu tradycyjnych, czarnych gołąbków krużewnickich, powinny one posiadać gładką powierzchnię, a także regularny, podłużny kształt o długości 6-10 cm i średnicy ok. 4-6 cm. Gołąbki krużewnickie charakteryzują się również szarym kolorem na zewnątrz i ciemnobrązowym w przekroju. Ich smak powinien być łagodny, z wyczuwalnym zapachem gryki.

Czarne gołąbki krużewnickie – przepis

Do przygotowania czarnych gołąbków krużewnickich potrzebujemy następujących składników:

  • 0,5 kg kaszy gryczanej,

  • 2 jajka,

  • 0,5 kg wędzonki,

  • 3 ugotowane ziemniaki,

  • główka kapusty,

  • szklanka oleju,

  • cebula,

  • główka czosnku,

  • pieprz,

  • sól.

Z kapusty odcinamy głąb, umieszczamy kapustę w naczyniu i obgotowujemy przez ok. 5 minut. Wyłączamy moc pod naczyniem i kapustę zostawiamy w gorącej wodzie przez 30 minut. Po ostudzeniu delikatnie oddzielamy liście, zwracając uwagę, by ich nie uszkodzić.

Cebulę kroimy w małą kostkę i wraz z pokrojoną w niewielkie kawałki wędzonką podsmażamy na patelni. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę, by otrzymać z nich gładką masę.

Do naczynia wlewamy wodę, solimy, dodajemy pół szklanki oleju i gotujemy kaszę. Po ugotowaniu kaszę studzimy i przekładamy do naczynia z ziemniakami, cebulką i wędzonką. Do tego samego naczynia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Całość bardzo dokładnie mieszamy, by wszystkie składniki się połączyły.

Tak powstały farsz aplikujemy na liście kapusty, które delikatnie zawijamy. Gołąbki układamy w naczyniu, dolewamy wodę i odrobinę oleju, dodajemy sól i całość dusimy do miękkości.

Koronę najpiękniejszej kobiety już ma. Teraz walczy o Koronę Wulkanów ZiemiPolsat

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPolska reaguje na decyzję USA o użyciu ATACMS w Rosji
Następny artykułFinały ATP: Wygrana duetu Krawietz i Puetz