Moi czytelnicy zwykle oczekują mięsnych propozycji. Coraz więcej osób jednak stawia na jarskie przepisy. Mam więc nadzieję, że uda mi się sprostać oczekiwaniom wszystkich. Będzie też oczywiście coś z myślą o dzieciakach, które są wybredne!
Skupiając się na najmłodszych proponuję przygotowanie zup o słodkim posmaku. Pierwsza to krem z buraków (buraki ćwikłowe mają naturalną słodycz), a druga pomidorowa z dodatkiem miodu. Sami widzicie – będzie oryginalnie.
Krem z buraków
Składniki:
Do podania:
Opis przygotowania:
Buraki owinąć folią (każde warzywo oddzielnie) i wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez godzinę. Buraki można też ugotować chociaż te pieczone są bardziej aromatyczne. Po upieczeniu wystudzić, obrać i pokroić.
Na mocno rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę, lekko ją przypalając. Pod koniec dorzucić pokrojony czosnek.
Zalać wywarem, wrzucić buraki oraz obrane i pokrojone jabłko. Wycisnąć sok z cytryny i gotować przez 10 minut.
Po tym czasie zmiksować na gładki krem. Przyprawić solą oraz pieprzem, ew. dokwasić sokiem z cytryny (zupa powinna być słodko-kwaśna).
Krem nalać na talerz. Dodać ser kozi, posypać prażonymi pestkami dyni i natką pietruszki.
Pomidorowa z miodem
Składniki:
-
2 puszki pomidorów
Do podania:
Opis przygotowania:
W garnku roztopić masło. Na gorącym tłuszczu podsmażyć pokrojone drobno warzywa, zaczynając od marchewki i ziemniaka. Zalać wywarem, przykryć i dusić do miękkości.
Dodać pomidory z puszki. Chwilę pogotować a następnie zmiksować.
Dodać miód. Doprawić solą do smaku. Zabielić śmietanką (uprzednio warto ją zahartować). Podawać z makaronem.
Jeśli jesteście zwolennikami mięsa, to poniżej znajdziecie dwa przepisy na kotlety. Dla tych, którzy lubią wieprzowinę i dla tych, którzy preferują drób.
Kotlety schabowe z serem żółtym i szynką dojrzewającą
Składniki:
Opis przygotowania:
Mięso przykryć folią spożywczą i mocno rozbić. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem.
Na każdym kawałku schabu ułożyć plaster szynki oraz sera żółtego. Złożyć na pół, w razie potrzeby odciąć wystającą wędlinę i ser.
Kotlety zanurzyć w roztrzepanym jajku, opanierować w bułce tartej. Usmażyć z obu stron na patelni, na mocno rozgrzanym tłuszczu. Odsączyć na ręcznikach papierowych.
Drobiowe kotlety siekane
Następna propozycja to delikatne, drobiowe kotlety siekane, zwane kotletami Pożarskiego
Składniki:
Opis przygotowania:
Mięso posiekać bardzo drobno lub zmielić w maszynce. Wymieszać z żółtkiem, odciśniętą bułką, masłem i posiekaną pietruszką. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić.
Formować podłużne kotleciki – z tej porcji mięsa wyjdą cztery. Zanurzać w roztrzepanym jajku i panierować w paskach czerstwego pieczywa (chleb należy podsuszyć i pokroić w zapałkę). Smażyć na klarowanym maśle na jasnozłoty kolor z obu stron. Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Puree z dyni
Jedne i drugie kotlety można podać z dowolną surówką i tradycyjnie z ziemniakami. Warto postawić na coś bardziej oryginalnego, a mianowicie puree z dyni.
Składniki:
-
1 dynia hokkaido
Dynię pokroić na ósemki, usunąć pestki. Ułożyć na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na ok. 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Po upieczeniu podzielić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka. Wlać śmietankę, wycisnąć sok z cytryny. Przyprawić solą i świeżo startą gałką muszkatołową. Zmiksować na gładkie purée.
Makaron z suszonymi pomidorami, groszkiem i mozzarellą
Na koniec propozycja dla tych co nie przepadają za mięsem – makaron z suszonymi pomidorami, groszkiem i mozzarellą.
Składniki:
-
400 g makaronu wstążki
Opis przygotowania:
Pomidory wyjąć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek posiekać i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dorzucić pomidory i młody groszek w strąkach.
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić, zahartować zimną wodą i przełożyć na patelnię z sosem. Wymieszać. Na wierzch poszarpać mozzarellę. Udekorować bazylią.
Jak sami widzicie niedzielny obiad nie musi być klasyczny. Istnieje wiele ciekawych propozycji, które warto wypróbować. Na pewno wam posmakują.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS