A A+ A++

O tym, co i w jakich ilościach ląduje na naszych talerzach, zwykle decyduje nie świadomy wybór, ale wypracowane przez lata złe nawyki związane z jedzeniem. W efekcie jemy więcej, niż potrzebujemy. W odzyskaniu kontroli nad jedzeniem może pomóc nam uważność.

Brak uważności przeszkadza nie tylko w nauce, pracy, kontaktach międzyludzkich, ale także w zdrowym odżywianiu. Bez niej nie jesteśmy w stanie zapanować nad tym co, w jakich ilościach i w jaki sposób jemy. Często nie wiemy, dlaczego sięgamy po jedzenie, a prawdziwe przyczyny, które nas do tego skłaniają, nie mają nic wspólnego z uczuciem głodu. – Przyczyn nieuważnego jedzenia jest bardzo wiele, od pośpiechu i obecności jedzenia na każdym kroku wokół nas po wzorce kulturowe nakazujące świętowanie przy stole czy próby regulacji emocji poprzez jedzenie – mówi psycholog, dr Izabella Bednarczyk-Bochenek. Najważniejszymi są zarówno ignorowanie, jak i nieumiejętność interpretacji sygnałów, które wysyła nam organizm

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułLady Gaga pojawi się w drugim sezonie serialu „Wednesday” – Filmoteka Joe Monstera
Następny artykułСтільки грошей вам і не снилося: три найбагатші знаки зодіаку