A A+ A++

Czy można jeść jajka codziennie? Eksperci nie mają wątpliwości

Przez lata uważane za jednego z głównych winowajców wysokiego cholesterolu, wracają obecnie do łask. Słyną przede wszystkim z prostoty i szybkości ich przygotowania (chociaż nie można odmawiać im również smaku). Jajka, bo o nich mowa, pełnią w kuchni funkcję produktu uniwersalnego – mogą stać się bowiem składnikiem sycącego śniadania, ale również szybkiej, ale smacznej kolacji, a także szykownego, pełnowartościowego obiadu. Eksperci są zgodni – po latach niełaski jajka są dziś jednym z głównych składników zdrowej diety.

Zobacz również:

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zdrowy człowiek tygodniowo sięgać powinien po nawet 10 jajek. American Heart Association (AHA) zaleca, by dziennie jeść ich nawet dwa – przestrzegając jednocześnie, by osoby, które mają problemy z cholesterolem, sięgały wyłącznie po jedno i najlepiej nie robiły tego codziennie – ale nie wykluczały zupełnie ze swojej diety. Bo chociaż dotąd owiane złą sławą, w swoim składzie kryją wiele cennych dla zdrowia składników.

Na co dobre są jajka? Oto co potrafią

Jajka są przede wszystkim dobrym źródłem wspomagającego wzrost mięśni, naprawę tkanek i funkcje odpornościowe białka. W ich składzie znajdują się także witaminy: A, E, K, D oraz te z grupy B i minerały, między innymi magnez, miedź, fosfor, wapń czy potas, które wspomagają odporność, kości, mózg, krew i zdrowie metaboliczne.

Jajka są także dobrym źródłem beta-karotenu, który chroni przed promieniami UV. Zawarte w nich karotenoidy – głównie luteina i zeaksantyna – wspierają dodatkowo zdrowie oczu, chroniąc przed zaćmą i zapobiegając rozwojowi zwyrodnienia plamki żółtej. Warto wprowadzić je więc do swojej diety, pamiętając przy tym, że istotny dla zdrowia jest również sposób ich przygotowania. Przyrządzone w konkretny sposób zachowają bowiem znacznie więcej swoich dobroczynnych właściwości.

W jakiej postaci jajko jest najzdrowsze? Tak przyrządzone zaskoczą nie tylko smakiem

Eksperci są zgodni – jednym z najzdrowszych sposobów gotowania jajek jest ich przygotowanie w formie na miękko. Płynne żółtko zaskakuje wówczas sporą zawartością witamin i cennych mikroelementów, zaś całe jajko okazuje się niskokaloryczne – co docenić mogą szczególnie osoby na diecie. Ale chociaż to właśnie gotowanie w wodzie lub na parze dietetycy określają najlepszym ze sposobów ich przyrządzania, nie warto odmawiać sobie także innych form podania jajek.

W jakiej postaci jajko jest najzdrowsze? Gotowanie, według ekspertów, jest najlepszą formą ich przygotowania123RF/PICSEL

Jajka nie stracą swoich prozdrowotnych właściwości także w momencie, kiedy zamienione zostaną w sycący omlet. W podobnym przypadku nie są bowiem poddane długiej obróbce termicznej, przez co nie tracą odżywczych składników, w tym przede wszystkim obecnych w żółtku witaminy A i niektórych aminokwasów. By omlet był zdrowy musi być jednak pozbawiony tłustych dodatków, na przykład boczku. Warto podawać go zaś w towarzystwie świeżych warzyw. Sytuacja wygląda zupełnie podobnie w przypadku jajecznicy – ta przyczyni się bowiem do poprawy zdrowia pod warunkiem, że nie przygotujemy jej na maśle. Znacznie bezpieczniej będzie sięgnąć po zdrowe tłuszcze, na przykład oliwę z oliwek.

Jakich jajek nie jeść? Podane w takiej formie są najmniej zdrowe

Smażenie jajek jest jedną z najpopularniejszych metod ich przyrządzania – ale chociaż smaczne, niekoniecznie zdrowe. Zdaniem ekspertów najgorsze dla zdrowia jest przygotowywanie jajek na maśle. Podobnego sposobu podania, w momencie chęci zadbania o swój organizm, warto więc sobie odmówić.

Wśród najmniej zdrowych sposobów przyrządzania jajek wymienia się też dodawanie ich do zapiekanek lub tart – najczęściej w połączeniu ze śmietaną, serem i mięsem. W takiej kombinacji tracą większość swoich składników odżywczych, przez co zachwycać mogą jedynie smakiem.

Mariusz Kędzierski urodził się niepełnosprawny, ale nie zrezygnował z marzeńPolsat

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułLudzie są bardzo zdziwieni, próbując dociec, jak działają te podstawowe rzeczy
Następny artykułTo tam “oddycha piekło”. Dziwne zjawisko dusi zwierzęta, a u ludzi powodowało “tajemnicze omdlenia”