Dwa składniki rozpuszczą brud w piekarniku
Zanim jednak zaczniemy piekarnik szorować, warto dać szansę najłatwiejszemu sposobowi jego czyszczenia. Trzeba przygotować dwa składniki: wodę oraz szklankę octu, które należy wlać do naczynia żaroodpornego. Teraz nie pozostaje nic innego, jak umieszczenie naszej mieszanki w piekarniku: po zamknięciu urządzenia ustawimy temperaturę na 200 stopni Celsjusza i czekamy.
Kiedy zauważymy, że wnętrze piekarnika pokryło się parą, wyłączamy go, ale nie otwieramy: dopiero wtedy, gdy ostygnie, możemy zabrać się za przetarcie ścianek i drzwiczek: trudne zabrudzenia powinny z łatwością zostać usunięte.
Pasta do zadań specjalnych
Jeśli po czyszczeniu parą piekarnik nadal ma we wnętrzu zaschnięte plamy czas na konkretne środki. Jeśli nadal hołdujemy ekologicznym trikom, wystarczy sporządzić gęstą pastę. Do kilku łyżek sody oczyszczonej dolewamy niewielką ilość octu spirytusowego w taki sposób, aby powstała zwarta maź. Następnie punktowo nakładamy ją na zabrudzenia i czekamy. Po kilkudziesięciu minutach wystarczy gąbką przetrzeć ścianki piekarnika, które powinny znów błyszczeć.
Jeśli zaś mamy w domu zmywarkę, to warto jedną tabletkę czyszczącą rozpuścić w niewielkiej ilości wody w taki sam sposób: aby powstała gęsta pasta. Czynność przeprowadzamy tak samo, jak w przypadku octu oraz sody oczyszczonej.
W przypadku przypaleń blach znajdujących się w piekarniku albo jego dna, warto sięgnąć po zwykłą sól. Brud trzeba zasypać tą przyprawą, włączyć urządzenie na 200 stopni i poczekać, aż białe kryształki zaczną stawać się brązowe. Piekarnik następnie wyłączamy urządzenie, a później wilgotną gąbką zbieramy nadmiar soli wraz z brudem.
Zadbaj o piekarnik
Jeśli nasz piekarnik jest zaniedbany, a zabrudzenia są tak stare, że żadne ekologiczne środki się nie spisują, trzeba skorzystać ze specjalistycznych detergentów do przypaleń. Niestety, są one bardzo agresywne, więc w trakcie porządków trzeba zadbać o własne bezpieczeństwo. Co trzeba mieć na uwadze? Przede wszystkim rękawiczki ochronne, które zapobiegną uszkodzenia dłoni. Nie zapominajmy o wietrzeniu kuchni oraz o tym, aby nie wdychać powstających oparów.
Zazwyczaj jednak łatwiej zapobiegać, niż spędzać długie dni na szorowaniu piekarnika. Regularne porządki powinny nam wejść w krew, co zapobiegnie niepotrzebnej nerwówce i zaoszczędzi sporo czasu.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS