A A+ A++

Nowe badania wskazują, że wyższe poziomy kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 we krwi mogą wiązać się z mniejszym ryzykiem rozwoju niektórych typów nowotworów. To kolejny element debaty naukowej na temat korzyści zdrowotnych tych tłuszczów, które jednocześnie były przedmiotem wielu sprzecznych wyników badań.

Są szeroko dostępne, a nowe badanie nie pozostawia wątpliwości. Omega-3 i omega-6 pomagają zmniejszyć ryzyko nowotworów
/123RF/PICSEL

Wcześniejsze badania sugerowały, że suplementy rybne mogą zmniejszać ryzyko astmy u dzieci oraz przynosić korzyści sercowo-naczyniowe, ale brak było jednoznacznych dowodów na ich wpływ na redukcję ryzyka chorób serca czy nowotworów. Tymczasem nowe badanie, przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Georgii (UGA) w Stanach Zjednoczonych dostarcza pozytywnych dowodów na potencjalną rolę kwasów omega-3 i omega-6 w profilaktyce raka.

Co warto wiedzieć o omega-3 i omega-6?

Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi (PUFA), określanymi jako “zdrowe tłuszcze”. Omega-3 występują w trzech głównych formach, tj. kwas alfa-linolenowy (ALA), który znajdziemy w roślinach, jak nasiona lnu czy chia, kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) występujący głównie w rybach i algach. Omega-6 są z kolei obecne w olejach roślinnych, np. sojowym i słonecznikowym, a także w orzechach i nasionach.

W badaniu, które objęło 258 138 uczestników z bazy danych UK Biobank, naukowcy analizowali związek pomiędzy poziomem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w osoczu a częstością występowania nowotworów ogółem oraz 19 różnych typów nowotworów. Badane nowotwory obejmowały m.in.: raka głowy i szyi, przełyku, żołądka, okrężnicy, odbytnicy, wątroby, płuc, czerniaka złośliwego, raka piersi, prostaty, nerek, pęcherza, mózgu oraz nowotwory układu chłonnego.

Zdrowe tłuszcze chronią przed rakiem

Średnia wieku uczestników wynosiła 56,4 roku, a 90,9 proc. stanowiły osoby rasy białej. Przez prawie 13 lat obserwacji u 29 838 osób zdiagnozowano nowotwór. Badanie wykazało, że uczestnicy z wyższymi poziomami omega-3 we krwi mieli mniejsze ryzyko zachorowania na pięć spośród 19 badanych typów nowotworów, w t … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł“Динамо” у матчі з вилученням та пенальті здобуло перемогу в УПЛ. Відео
Następny artykułМинобороны: За два дня отсрочку в Резерв+ получили около 40 000 украинцев