Jesienne wypieki na chłodne weekendy
Cynamonowe ślimaki, kawa z dodatkiem syropu dyniowego i… szarlotka. Te aromatyczne i słodkie pyszności od razu kojarzą się z jesienią. Gdy za oknem zimno i ciemno, weekendy najlepiej spędzić pod kocykiem, przekąszając coś, co da nam komfort i nieziemskie doznania smakowe. Jednak tradycyjna szarlotka może się znudzić. Warto ją “ulepszyć” dodatkiem lekkiej jak chmurka bezy i uwielbianą przez wszystkich kruszonką. Ten przepis jest bardzo prosty do wykonania, bo nie zajmuje dużo czasu i potrzeba tylko podstawowych składników. Z pewnością wzbudzi zachwyt zarówno rodziny jak i gości.
Szarlotka z bezą i kruszonką
Składniki na kruche ciasto:
Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć w podanej kolejności. Zimne masło można siekać nożem. Ciasto wyrabiamy chwilę dłońmi, a po uzyskaniu gładkiej, zwartej tekstury, zawijamy w folię i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Składniki na masę jabłkową:
Przygotowanie: Obrane jabłka zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać pozostałe składniki, wymieszać, odstawić.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni, dużą blaszkę (o wymiarach np. 25 x 35 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wylepić 2/3 ciasta wyjętego z lodówki (pozostałą 1/3 pozostawić w lodówce). Wstawić do piekarnika na 10 min.
Składniki na bezę:
Przygotowanie: Białka ubijać z dodatkiem szczypty soli aż się mocno spienią. Od tego momentu w odstępach ok. 0,5 – 1 minuty dodawać po łyżce cukru cały czas ubijając mikserem. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować jeszcze chwilę. Na podpieczony wcześniej spód wyłożyć przygotoweane jabłka, na to wylać pianę bezową, a na wierzch starkować pozostałe 1/3 ciasta z lodówki. Całość wstawić do piekarnika i piec przez 30-40 min na złoty kolor. Po wyjęciu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS