A A+ A++

Najpopularniejsze ciasteczka w USA

Znane u nas najbardziej jako rodzaj “piegusków”, ciasteczka w stylu amerykańskim są jednym z najpopularniejszych przysmaków w USA. Są pieczone dla dzieci, przy okazji świąt, a także zupełnie bez okazji, bo robi się je bardzo szybko, a zjadane wieczorem w towarzystwie szklanki chłodnego mleka stały się niemal tradycją w wielu amerykańskich domach.

Moda na kruche, maślane ciasteczka z kawałkami czekolady przywędrowała także do Polski, a rozpowszechniła się wraz z wprowadzeniem na rynek gotowych smakołyków znanych jako “pieguski”. Wydają się być skomplikowane do przyrządzenia i bardzo czasochłonne, ale nic bardziej mylnego! Mimo tego, że w Stanach Zjednoczonych najczęściej kupuje się gotowy pół-produkt w postaci surowego ciasta w formie walca zamkniętego w tubce, który należy pokroić, ułożyć na blasze iw stawić do piekarnika, bardzo łatwo można je wykonać samodzielnie w domu. Ta opcja będzie nie tylko zdrowsza, ale i znacznie smaczniejsza, bo unikniemy chemicznych dodatków.

Ciekawostką może być fakt, że niektóre amerykańskie panie domu pieką ciasteczka w weekendy głównie po to, by nadać wnętrzu piękny aromat, bo nic nie pachnie bardziej zapraszająco i kojąco, niż unoszący się w powietrzu zapach świeżo upieczonych ciasteczek.

Amerykańskie “cookies” z czekoladą i masłem orzechowym – przepis

Aromat świeżo upieczonych ciasteczek będzie się długo unosił w domuCanvaProINTERIA.PL

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła,

  • 100 g masła orzechowego “gładkiego”,

  • 1 jajko w temp. pokojowej, 

  • 120 g cukru (najlepiej brązowego), 

  • 170 g mąki,  

  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 

  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia, 

  • 1 łyżka cukru wanilinowego, 

  • 1 szczypta soli,

  • pół kostki czekolady gorzkiej pokruszonej na kawałeczki. 

Wykonanie: 

  1. Oba rodzaje masła: zwykle i orzechowe mikserem ubić z cukrem (brązowym i wanilinowym) na puszystą masę. 

  2. Do masy dodać jajko i dalej ubijać. 

  3. W drugiej misce wymieszać składniki suche: mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia. Dodać do ubitej masy i zmiksować lub wymieszać łyżką. Na koniec wmieszać pokruszoną czekoladę. 

  4. Tak przygotowane ciasto wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętajmy o odstępach, gdyż ciasteczka podczas pieczenia “rozleją się” na boki. Najlepsza ilość na jedno ciastko to około 2 łyżek masy. Wykładamy, formując kulkę i nie spłaszczamy jej. 

  5. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C

  6. Po upieczeniu środek ciastka będzie wydawał się miękki, surowy, ale tak ma być. 

Podczas stygnięcia masa się zsiądzie. Smacznego!

“Ewa gotuje”: Ciasteczka migdałowe na białkachPolsat

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułMuzyczna Karuzela Gna do Wałbrzycha. Kup bilety na koncert, zrób prezent bliskim
Następny artykułBiegacze uczczą odzyskanie niepodległości