A A+ A++

Kiwi, nazywane też agrestem chińskim to mały owoc, którego najpopularniejszym gatunkiem jest Actinidia deliciosa, znana jako kiwi Hayward. Kiwi ma owalny kształt, brązową, puszystą skórkę, a pod nią lśniący, półprzezroczysty miąższ z małymi, czarnymi nasionami. Miąższ ma lekko kremową konsystencję i słodki, specyficzny smak, który sprawia, że kiwi to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych owoców świata.

Kiwi: Właściwości i wpływ na organizm

Zobacz również:

Owoce kiwi to prawdziwa skarbnica witaminy C, znanej też jako kwas askorbinowy. Jest ona odpowiedzialna za wzrost i naprawę tkanek organizmu oraz wsparcie układu odpornościowego. Kiwi chroni więc organizm przed działaniem wolnych rodników i zmniejsza stres oksydacyjny.

Kiwi zawiera też witaminę K, która reguluje krzepnięcie krwi, metabolizm i poziom wapnia we krwi. Badania wykazały, że owoc ten może również znacznie zmniejszyć objawy astmy oskrzelowej, poprawiając funkcjonowanie płuc i zmniejszając dolegliwości oddechowe.

Kiwi to bogate źródło błonnika, który wspomaga trawienie i likwiduje zaparcia, usprawniając pracę zarówno jelit jak i żołądka. Badania wykazały, że owoc ten może obniżyć wysokie ciśnienie krwi, zapobiegać zawałom serca i udarom oraz zmniejszać uszkodzenia DNA.

Kiwi jest także źródłem witaminy E, która wspomaga układ odpornościowy oraz kwasu foliowego, który pomaga w tworzeniu zdrowych czerwonych krwinek i zapobiega wadom wrodzonym u płodu. Owoc ten pomaga też regulować poziom cukru we krwi, nawilża i wzmacnia skórę, a nawet zapobiega zwyrodnieniom plamki żółtej i wzmacnia wzrok.

Kiwi ma mnóstwo zalet, więc nie brakuje lekarzy i dietetyków, którzy zalecają włączenie tego owocu do codziennej diety. Kiwi można spożywać solo, dodawać do ulubionych koktajli czy soków, pamiętając jedynie, by przechowywać je w temperaturze pokojowej lub w lodówce. W celu uzyskania większości przeciwutleniaczy warto spożywać ten owoc w mocno dojrzałej formie.

Czy można jeść kiwi ze skórką?

Choć kiwi je się zazwyczaj bez skórki, to nic nie stoi na przeszkodzie, by spożywać ten owoc w całości. Skórka ma mnóstwo wartości odżywczych i witamin, nawet 10-13 razy więcej niż miąższ! Przed spożyciem należy ją jednak bardzo dokładnie umyć.

Kiwi można jeść ze skórką. Ten owoc należy do superfoodInteria.tv

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZełenski na Węgrzech. Rozmawiał z Tuskiem
Następny artykułZła jakość powietrza w Tychach