Kruchy, maślany spód, w połączeniu z intensywnie cynamonowym nadzieniu z jabłek, dopełniony kruszonką na wierzchu znalazł uznanie w oczach turystów. Popularna, polska szarlotka znalazła się na liście najlepszych polskich dań – i chociaż musiała ustąpić miejsca sernikowi, wciąż przez wielu uważana jest za najsmaczniejszy wypiek. Polacy często traktują ją jednak nieco niesprawiedliwie.
Zobacz również:
Tradycyjna szarlotka, mimo iż systematycznie pieczona jest niemal w każdym polskim domu, na stół trafia zazwyczaj jednak dopiero wtedy, gdy jabłka leżą zbyt długo niezjedzone. Inni podkreślają, że jej przygotowanie bywa czasochłonne i skomplikowane – szczególnie, jeśli przepis widzi się na oczy po raz pierwszy. To skutecznie zniechęca niektórych, by sięgnąć po jabłka i tortownicę. Tymczasem istnieje znacznie prostszy sposób. Jabłecznik na 10 łyżek zachwycił już niejedną kucharkę.
Szybkie, tanie ciasto z jabłkami. Ciasto 10 łyżek
Połączenie jabłek i cynamonu to prawdziwy zapach jesieni. By rozkoszować się ich smakiem wcale nie trzeba spędzać w kuchni długich godzin. Ciasto 10 łyżek, chociaż znały je już nasze babcie, wraca do łask i znów zachwyca. Kucharki uwielbiają tę oszczędność czasu.
Jabłecznik na 10 łyżek to jedna z lepszych opcji w przypadku niezapowiedzianej wizyty gości. Niezbędne składniki bez problemu znajdziesz bowiem w kuchennej szafce, a samo przygotowanie wypieku nie zajmie ci więcej, niż godzinę. Do przyrządzenia ciasta niepotrzebny będzie ci nawet mikser. Brzmi niesamowicie? Czas spróbować.
Potrzebować będziemy:
-
10 łyżek mąki pszennej,
-
10 łyżek oleju,
-
10 łyżek cukru,
-
3 jabłka,
-
4 jajka,
-
1 opakowanie cukru waniliowego,
-
1 łyżkę proszku do pieczenia,
-
1 łyżkę soku z cytryny,
-
1 płaską łyżeczkę cynamonu mielonego.
-
Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój w cienkie plasterki, skrop sokiem z cytryny i posyp cynamonem. Dokładnie wymieszaj.
-
Tortownicę o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż pokrojone jabłka z cynamonem.
-
W misce zmieszaj mąkę pszenną, olej, cukier, cukier waniliowy, jajka i proszek do pieczenia. Całość zmieszaj do połączenia składników – możesz użyć ręcznej trzepaczki lub zwykłej łyżki. Dla oszczędności czasu warto wybrać jednak mikser – chociaż obejdzie się i bez niego. Masa powinna być gęsta i jednolita.
-
Zalej masą przygotowane wcześniej jabłka.
-
Ciasto włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piec przez około 45 minut. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto i odłóż do ostygnięcia. Jeśli chcesz, by jabłka znalazły się na wierzchu wypieku, obróć ciasto jak będzie jeszcze ciepłe – ale nie gorące!
Gotowe, smacznego! Goście będą oblizywać palce, a sąsiadki prosić o przepis. A ty już zawsze będziesz sięgać po ten wypiek w nagłych przypadkach.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS