Awokado jest coraz popularniejsze w polskich domach. I całkiem słusznie, bowiem jego regularne jedzenie wspomoże nasz układ odpornościowy, a także wątrobę, oczy i kości.
Owoc bogaty jest m.in. w witaminy A, B1 i K, E oraz nienasycone tłuszcze omega-3 i omega-6. Zawiera także:
-
fosfor,
-
wapń,
-
potas,
-
kwas foliowy i pantotenowy,
-
także antyoksydant o nazwie glutation.
Dzięki zawartości licznych prozdrowotnych składników owoc bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie i przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, także włączenie do naszego jadłospisu będzie doskonałym wyborem.
Czym kierować się przy wyborze awokado?
Zobacz również:
W sklepach mamy do wyboru dwie odmiany: fuerte (zielone) oraz hass (ciemna skórka). Obie odmiany są pyszne i pełne składników odżywczych.
Przy wyborze odpowiedniego kluczowa będzie “miękkość” miąższu. Wybrany owoc nie powinien być ani za twardy, ani za miękki. Twardy będzie musiał kilka dni poleżeć w naszym domu, aby nadawał się do spożycia. Natomiast za miękki błyskawicznie się zepsuje, lub co gorsza już kupimy zepsuty.
Prosta pasta z awokado
Awokado przekrajamy na pół i wyciągamy miąższ łyżką. Następnie rozdrabiamy na papkę za pomocą widelca. Na patelni bez tłuszczu prażymy sezam. Kiedy będzie miał złoty kolor ściągamy z gazu i dodajemy do naszego awokado. Następnie dodajemy wyciśnięty sok z cytryny oraz pieprz i sól do smaku. Podajemy z tostami lub zwykłym pieczywem.
Pasta z awokado i jajkiem
Identycznie jak w poprzednim przepisie, awokado przekrajamy na pół i wyciągamy miąższ łyżką. Następnie rozdrabiamy na papkę za pomocą widelca. Dodajemy sok z cytryny. Następnie dodajemy jajka na twardo pokrojone w kosteczkę lub starte na tarce oraz czosnek i pozostałe przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS