Czym jest grelina i za co odpowiada?
Grelina to hormon wytwarzany w komórkach żołądka, nazywany jest hormonem głodu, ponieważ odpowiada za pobudzanie apetytu. Do jego zadań należy też zmniejszanie wydzielania insuliny i regulowanie gospodarki węglowodanowo-lipidowej. Odpowiada również za proces wytwarzania komórek tłuszczowych. Utrzymujący się stale wysoki poziom greliny sprawia, że trudno jest utrzymać prawidłową masę ciała. Grelina nie jest też sprzymierzeńcem w trakcie diet odchudzających. Przy deficycie kalorycznym hormon głodu wysyła do mózgu sygnał o zagrożeniu i potrzebie magazynowania tkanki tłuszczowej. Może się to wiązać ze spowolnieniem metabolizmu, a po zakończeniu odchudzania często skutkuje efektem jo-jo. Mechanizm wytwarzania greliny i leptyny (horomon sytości) jest zaburzony u osób z otyłością i mających problemy ze snem.
Zobacz również:
Jak zahamować wydzielanie greliny? Najnowsze badania naukowców
Naukowcy z University of Virginia w Charlooesville przeprowadzili badania na kobietach i mężczyznach, które wykazało, że intensywny wysiłek fizyczny pozwala znacznie obniżyć poziom greliny w organizmie. Efekt ten występuje w większym stopniu u kobiet. Oznacza to, że np. godzinny wyczerpujący trening na bieżni nie tylko spala kalorie i zmagazynowaną tkankę tłuszczową, ale też skutecznie blokuje hormon głodu przez kilka godzin po jego zakończeniu. Okazuje się, że bardziej umiarkowane ćwiczenia (np. trening wytrzymałościowy) nie obniżają stężenia greliny, a nawet mogą się przyczyniać do jego niewielkiego wzrostu. Autorka pracy, dr Kara Anderson z University of Virginia, podkreśla, że dostosowane do potrzeb ćwiczenia mogą być prawdziwym lekiem w walce z nadwagą i otyłością.
Jak zmniejszyć poziom greliny w inny sposób?
Jedz bogate w białko śniadanie
Poziom greliny w organizmie jest uzależniony od wielu innych czynników. Stężenie tego hormonu jest najwyższe między 22:00 a 4:00 rano. Badania wykazały, że hormon głodu spada, jeśli na śniadanie zjemy dużo białka, a mniej węglowodanów i tłuszczów. Śniadanie powinno się też zjeść jak najszybciej po wstaniu z łóżka, w przeciwnym razie grelina zacznie szybciej rosnąć.
Unikaj skoków glukozy
Wysokie stężenie glukozy także stymuluje wydzielanie greliny. Dlatego należy unikać cukrów prostych, a do diety włączyć duże ilości błonnika. Kluczowe jest też regularne spożywanie posiłków co 3-4 godziny.
Unikaj stresu i wysypiaj się
Niedobory snu oraz wysoki poziom kortyzolu (hormon stresu) to kolejny czynnik, przez który rośnie poziom hormonu głodu. W walce ze stresem również największym sojusznikiem jest aktywność fizyczna. Pozwala uregulować stężenie kortyzolu na resztę dnia i poprawia nastrój, wspomagając wydzielanie dopaminy i serotoniny (hormony szczęścia).
Źródło:
MedicalNewsToday
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS